BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Polisanmälan lades ner direkt: ”Respektlösheten mot företagare är frustrerande”

När Rickard Lundbergs företag Swevest drabbades av inbrott valde polisen att lägga ner utredningen. Bild: Privat

När företagaren Rickard Lundberg kom till jobbet var dörren uppbruten och varorna borta. Han ringde polisen – som inte kom. "Ett attitydfel", säger han till TN.

Det var en vanlig morgon i maj när Rickard Lundberg, som driver e-handelsföretaget Swevest, kom till jobbet i Karlshamn. Direkt förstod han att saker och ting inte stod rätt till. En låscylinder låg slängd på marken och dörren till lagret var uppsliten.

– Allt tyder på att det har varit inbrott, så jag går inte in utan ringer naturligtvis polisen genast, berättar han för Tidningen Näringslivet.

Brottslighet för 100 miljarder om året

Efter att ha pratat med flera personer på både polisens ledningscentral och hos polisen lokalt i Karlshamn har Rickard Lundberg både kunnat delge omständigheter som hur det såg ut på platsen, och berätta om olika fynd han hade gjort. När han hade fått tillstånd att gå in i lokalen hittade han bland annat en skruvmejsel som han misstänkte att tjuvarna hade använt för att bryta sig in, samt en nyckel som de verkade ha tappat i samband med gärningen.

– Jag samlade ihop allt och lade i en plastlåda och berättade naturligtvis om det jag hade hittat för polisen. Jag tänkte att det kunde vara värt att undersöka närmare. Men de kom inte ens dit.

I en ny rapport av Svenskt Näringsliv framgår det att brottsligheten kostar svenska företag runt 100 miljarder kronor om året. Rapporten visar att vartannat företag har utsatts för någon typ av brottslighet. Och för många av dem slutar det precis som för Rickard Lundberg, med att polisanmälan inte resulterar i någon fällande dom – eller ens en vidare utredning.

”Vad som är en liten summa för en person kan ju vara en stor summa för någon annan.”

Ett par dagar efter anmälan får Rickard Lundberg hem ett brev från polisen där det står att förundersökningen har lagts ner av skälet att det ”inte längre finns anledning att fullfölja förundersökningen”. Som motivering till sitt beslut anger polisen att vidtagna åtgärder inte har lett till att någon kan misstänkas för brottet, samt att ”ytterligare utredning kan inte antas ändra på det”.

Vad tänkte du när du fick veta att förundersökningen hade lagts ner?

– Jag blev ju förbannad och frustrerad. Värdet på det de här tjuvarna har stulit för uppgår inte till några stora pengar. Men utöver det jag har blivit av med så får jag stå för självrisken. Och jag har ett litet bolag, som inte ens omsätter tre miljoner kronor. Så ja, det blir ju så klart en kostnad.

Enligt Rickard Lundberg ska polisen ha uttryckt att ärendet inte är prioriterat och i samband med det ifrågasatt värdet på de stulna varorna.

– Vad som är en liten summa för en person kan ju vara en stor summa för någon annan. Och vad många inte fattar, det är att det är vi företagare och de som jobbar för privata företag som drar in alla pengar till staten, pengar som sedan går till bland annat polisernas löner. Så den här respektlösheten mot småföretagare är väldigt frustrerande.

”Kan inte lägga resurser där vi inte kan nå framgång.”
Robert Loeffel, presstalesperson för polisen i Blekinge och nordöstra Skåne. Bild: Polisen/Anna Hermansson

Robert Loeffel, presstalesperson för polisområde Blekinge och nordöstra Skåne, bekräftar att det aktuella ärendet lades ner utan någon vidare utredning. Det eftersom det enligt polisens bedömning inte fanns några möjligheter att arbeta vidare med fallet.

– Vi kan inte åka ut till alla brottsplatser utan prioriterar de ärenden där det finns spår att arbeta vidare med eller där det handlar om stora belopp. Vi kan inte lägga resurser där vi inte kan nå framgång, och då finns det vissa faktorer som avgör hur vi prioriterar, säger han till TN.

Men i det här fallet fanns det till exempel en uppbruten dörr och en låscylinder som låg slängd på marken, kunde man inte ha undersökt det?

– Så ser det ut vid alla inbrott, det räcker tyvärr inte. Vi behöver mer information för att kunna prioritera ett ärende, det behövs någon typ av spår att arbeta vidare med.

TN frågar även Robert Loeffel om det inte var värt att undersöka ifall det fanns fingeravtryck på den skruvmejsel som Rickard Lundberg hittade, och får då beskedet att den inte hade gjort någon skillnad i det här fallet.

– Det är allt sammantaget som ligger till grund för beslutet.

Är det alltså upp till företagaren att säkra spår att arbeta vidare med?

– Nej, det är polisen som säkrar spår. Men anmälaren uppmanas att titta om man kan se några synliga spår, till exempel en cigarettfimp eller blodspår som gör att polis kan skickas till platsen för brottsplatsundersökning. Det är bra att vara påläst och ha tittat över brottsplatsen innan man ringer polisen så att anmälaren kan svara på polisens frågor.

I ”Brottslighetens kostnader 2023” framgår det att 41 procent av företagen har slutat polisanmäla brott. I maj i år gjorde Svenskt Näringsliv dessutom en enkätundersökning där företagare som utsatts för brott fick svara på om de hade polisanmält händelsen eller inte. I den stack Blekinge ut som det län där högst andel av de drabbade – 73 procent – hade valt att inte göra någon polisanmälan.

Det förvånar inte Rickard Lundberg.

– Polisanmälan ska ju främst göras för att man ska lösa brottet, men när det gäller sådana här saker så görs ju inte det. Då gör man i princip bara en polisanmälan för att försäkringsbolaget kräver det. Och det är ju sorgligt, säger han.

2 100 anmälningar - ”en lugn helg”

Robert Loeffel uppmanar alla som utsätts för brott att anmäla det till polisen. Skulle det inkomma nya uppgifter finns alltid möjligheten att öppna ett nedlagt ärende igen. Men att alla brott ska leda till utredningar är inte realistiskt, menar han.

– Det sker nya brott hela tiden. Bara den senaste helgen, fredag till och med söndag, inkom totalt 2 100 polisanmälningar i Region Syd, som omfattar Skåne, Blekinge, Kronobergs län och Kalmar län. Och då har det ändå varit en lugn helg.

Hur stor del av anmälningarna rör stölder eller inbrott?

– Jag har ingen siffra men det är väldigt vanligt. Olika typer av stölder samt bedrägerier är det absolut vanligaste.

Hur många av de fallen leder så småningom till åtal?

– Det har jag ingen siffra på. Men det är inte många procent.

”Har inte drivet att vilja lösa problem.”

I början av augusti drabbades Rickard Lundbergs företag av ytterligare en ovälkommen påhälsning. I det fallet pågår polisutredningen fortfarande. Men hans förtroende för rättsväsendet har fått sig en rejäl törn.

Polisen menar att de inte hinner med att utreda alla brott. Vad tänker du om det?

– Jag tror att polisen har alldeles tillräckligt med resurser men de använder dem inte på rätt sätt. Det är ett ledningsfel och säkert också i mångt och mycket ett attitydfel hos väldigt många poliser. De har inte det drivet att vilja lösa problem som de borde ha. Och det är synd.