EU:S FRAMTID

Svensk oro för mjukare regler i EU

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) på väg till torsdagens EU-möte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

Önskemål om undantag får det att dröja med nya budgetregler i EU. Sverige varnar för "vilda västern".

Ända sedan i våras har EU-länderna försökt enas om kommissionens förslag till uppdaterade regler för den ekonomiska styrningen i EU. Tanken är att behålla tidigare krav i tillväxtpakten på nedhållna statsskulder och budgetunderskott, men samtidigt göra systemet mer flexibelt, med landsspecifika åtgärder.

Någon enighet finns dock inte ännu.

– Det tar tid. Jag ska ärligt säga att jag hade önskat att vi hade kommit längre till i dag, konstaterar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på plats i Bryssel på torsdagen för ännu en diskussion om förslaget.

Sverige trycker på för tydligare regler.

– Fortfarande finns det inte tillräckligt tydligt att varje land måste efterleva det som vi kommer överens om. Vi har lärt oss av erfarenheten att mjukare regler ofta betyder att vissa länder drar på sig enormt stora skulder och det påverkar inte bara deras land utan hela unionen, säger finansministern.

Önskemål om att få bortse från budgetreglerna när det gäller vissa offentliga investeringar, exempelvis på försvar eller klimatsatsningar, gillas inte av Svantesson, som varnar för ett "vilda västern"-läge.

– Risken är att det här blir "high chapparall". Vi vet ju hur det kan bli i vissa länder, säger Svantesson i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT