KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Så ska företag och privatpersoner bygga kärnkraft i Nederländerna

I Nederländerna startas ett nytt kooperativ där privatpersoner och företag kan gå ihop och finansiera ny kärnkraft. Bild: Bild: Rolls Royce/pressbild, GE Hitachi, NuScale

I Nederländerna startas ett kärnkraftskooperativ där företag och privatpersoner kan gå ihop och investera i nya reaktorer.

Det bubblar kring ny kärnkraft i Nederländerna. Sex provinser har uttryckt intresse för att bygga små modulära reaktorer och regeringen planerar två nya stora kärnkraftverk.

Nu kommer en ny spännande lösning.

Ett kärnkraftskooperativ, ”The Atomic Cooperative”, har nämligen startats där både företag och medborgare kan delta i uppbyggnaden och sedan vara med och dela på vinsten, skriver tidningen Power Engineering International.

Medlemmarna i kooperationen kan förvärva aktier i nya kärnkraftverk, som kan skapa en kostnadseffektiv tillgång till både el och värme, oberoende av väder. Värmen kan också användas till exempelvis hortikultur.

”Det finns redan många energikooperativ i Nederländerna där människor kan bli delägare i en vind- eller solkraftspark. Vi vill göra detta möjligt även för kärnkraft”, säger Patrick Bauduin, medgrundare av kooperationen till tidningen.

Han lyfter även fram fördelen att medlemmarna på så sätt blir engagerade och får inflytande över kärnkraftens uppbyggnad.

Kooperationen är redan involverat i ett regionalt projekt i Limburg för en potentiell byggnation av en ny SMR och enligt gruppen finns det gott om möjligheter.

Power Engineering International: ”Nuclear energy cooperative launches in the Netherlands”