DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Skada på svensk telekomkabel i Östersjön

Försvarsminister Pål Jonsson (M) håller en pressträff tillsammans med bland annat Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. Bild: Adam Ihse / TT

En telekommunikationskabel mellan Sverige och Estland har skadats. Händelsen utreds i samband med det misstänkta sabotaget mot undervattensledningar i Finska viken.

De senaste dagarna har det inkommit information som ger vid handen att det förekommer skador på telekabel som sträcker sig mellan Estland och Sverige, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) på en presskonferens på tisdagen.

Den skadade kabeln till Sverige ligger i Estlands ekonomiska zon.

Skadan har uppkommit ungefär samtidigt som skadorna på en gasledning och en telekomkabel mellan Estland och Finland.

Skadan har uppkommit, i tid och rum, i ett närliggande tidsfönster till de tidigare rapporterade skadorna, säger Bohlin.

"Yttre påverkan"

Skadorna på ledningarna mellan Estland och Finland upptäcktes den 8 oktober. Finlands regering har meddelat att skadorna har orsakats av någon form av "yttre påverkan".

Berörda svenska myndigheter jobbar nu med Estland och Finland, som leder utredningen, för att ta reda på vad som ligger bakom skadan.

Höjd vaksamhet råder ända sedan händelserna kopplade till Nord Stream förra året och det inträffade understryker att det är angeläget att fortsätta följa den utvecklingen nära, säger försvarsminister Pål Jonsson (M).

Ryskt fartyg i närheten

Ett ryskt fraktfartyg uppehöll sig i området då gasledningen mellan Estland och Finland skadades, visar sjötrafiksajter som Marine Traffic enligt den finländska tidningen Helsingin Sanomat.

Svaga skälvningar som registrerades i Finska skulle kunna tyda på en explosion, enligt den norska forskningsstiftelsen Norsar och finländska seismologer. Men i så fall var den väsentligt mindre kraftfull än de explosioner som skedde på gasledningen Nord Stream förra året.

Isak Fritzon/TT

Alice Nordevik/TT