KÄRNKRAFTENS FRAMTID

S vill slopa gräns för antalet nya reaktorer – näringslivet välkomnar

Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen / TT

Politik (TT)

Socialdemokraterna säger ja till att tillåta fler kärnkraftsreaktorer än tio.

– Vi vill inte att det ska finnas en begränsning i antalet reaktorer, säger den energipolitiske talespersonen Fredrik Olovsson.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke välkomnar S-beskedet.

Ett sådant lagförslag finns i en proposition som den borgerliga regeringen lagt fram i riksdagen.

S anser dock att regeringen borde styra mer över var eventuellt nya reaktorer byggs.

– Utbyggnad bör ske på platser där det i dag pågår kärnkraftsverksamhet, säger Olovsson.

– Det är både snabbast och säkrast.

De platserna är Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. Därmed säger S nej till regeringens förslag om att tillåta nya reaktorer även på andra platser än i dag.

Kan behövas länge

S vill också sätta upp ett mål om att minst 60 TWh ny fossilfri elproduktion ska komma på plats till 2030. Då handlar det, enligt Olovsson, om mer vindkraft, solkraft, vattenkraft och effekthöjningar av kärnkraft.

– Det står klart för alla att mer kärnkraft inte är en snabb lösning, den kan komma först en bra bit in på 30-talet, säger han.

Längre fram i tiden kan ny kärnkraft dock spela en viktig roll.

– Vi vill inte att det ska finnas en begränsning i antalet reaktorer som kan byggas, det är för att ta tillvara på den teknikutveckling som sker och att man till exempel kan bygga fler men mindre reaktorer.

På frågan om kärnkraften kan behöva finnas kvar till 2045, då Sverige har som mål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, svarar Olovsson:

– Vi tror att kärnkraften kommer att vara kvar och spela en roll i energisystemet under en väldigt lång tid.

Statliga garantier

S avvisar samtidigt regeringens förslag om att ställa ut 400 miljarder i statliga kreditgarantier för investeringar i ny kärnkraft. Det finns redan i dag en möjlighet att söka gröna kreditgarantier för kärnkraft vilket omfattar 80 miljarder kronor nästa år, framhåller Olovsson. Då ingår även andra energislag.

– Vi tycker det är rimligt att öka ramen kreditgarantier men det ska vara möjligt för all storskalig fossilfri energiproduktion att söka dem, även havsvind, solkraft och vattenkraft

S säger nej till andra subventioner av kärnkraften.

Med ny kärnkraft lär också mängden radioaktivt uttjänt bränsle öka.

– De som vill driva kärnkraft har också ett ansvar att ta hand om avfallet, det är viktigt villkor för att få driva verksamhet, säger Olovsson.

Svenskt Näringsliv vd Jan-Olof Jacke är nöjd med S-beskedet.

– Det är välkommet att vi nu börjar se det skifte i politiken som näringslivet länge har efterfrågat. Om vi ska kunna säkra tillväxten och klara av den gröna omställningen behövs all fossilfri elproduktion, säger han till TN.

Han påminner också om att näringslivet är mitt uppe i en omställning för att nå klimatmålen.

– Detta kommer att kräva en kraftigt utbyggd produktion av samtliga fossilfria kraftslag. Ju fler partier som ställer sig bakom detta, desto bättre. Vi har den senaste tiden sett flera partier göra betydelsefulla positionsförflyttningar i synen på kärnkraft. Detta skapar bättre förutsättningar för de investeringar som är avgörande för elsystemets utveckling och den gröna omställningen, säger Jan-Olof Jacke.

Niklas Svahn/TT

Peter Wallberg/TT