AI OCH AUTOMATISERING

De kan bli årets AI-svensk

Max Gordon, docent och överläkare på Danderyds sjukhus, och Carolina Brånby, jurist och policyansvarig på Svenskt Näringsliv, är två av finalisterna i tävlingen om att bli årets AI-svensk. Bild: Pressbild, Stefan Tell

Fem finalister har nu utsetts i TechSveriges tävling om vem som har bidragit mest till synliggörandet och utvecklingen av svensk AI.

– Det finns en enorm potential i användningen av AI för att skapa värde för individer, näringsliv och samhälle. Sverige har många lysande stjärnor och förebilder på AI-området som bidrar till en ansvarsfull och värdefull AI utveckling. Vi är stolta över att kunna presentera de fem finalisterna som genom sitt arbete och banbrytande insatser visar vägen mot vad som är möjligt och hur AI kan bidra, säger TechSveriges förbundsdirektör Åsa Zetterberg i en kommentar.

Det är bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige som delar ut priset Årets AI-svensk. Syftet är att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt.

De fem nominerade är:

  • Carolina Brånby, jurist och policyansvarig Svenskt Näringsliv
  • Max Gordon, docent och överläkare Danderyds sjukhus
  • Mikael Kring, projektledare RISE
  • Erika Sjödin, innovationsledare Bolagsverket
  • Magnus Sahlgren, Head of NLU Research, AI Sweden

Enligt TechSverige presenteras vinnaren under hösten.

Pressmeddelande: Här är finalisterna i Årets AI-svensk 2023