DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Pandemieffekt bakom fordonslyft

Nya siffror gällande nyregistreringar har presenterats. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi (TT)

Antalet nyregistreringar gällande personbilar ökade markant i september. Förklaringen är dock främst historiskt stora orderböcker, enligt branschorganisationen Mobility Sweden.

Septembersiffran visade på en ökning på 27,6 procent jämfört med samma period föregående år. Något markant lyft för branschen handlar det dock inte om enligt Mobility Sweden (tidigare Bil Sweden). Siffran är ett resultat av elbilar som köptes innan klimatbonusen avskaffades och inte kunnat levereras förrän nu på grund av bland annat komponentbrist och leveransbrist på grund av pandemin.

"Branschens interna orderstatistik visar på att årets nyförsäljning av elbilar minskar mest av alla drivlinor samtidigt som försäljningen av bensin och diesel ligger på ungefär samma nivå som i fjol. För att vända denna trend och åter få fart på elektrifieringen behöver regeringen under våren införa ett styrmedel riktat mot privatpersoner", säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden i ett pressmeddelande.

I en uppdaterad prognos för helåret 2023 reviderar man tidigare totalmarknadsprognos till 280 000 personbilar, det vill säga tre procent sämre än 2022 och tolv procent färre bilar än snittet de senaste fem åren.