DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Tillståndsprocesser riskerar slå mot investeringar

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och statsminister Ulf Kristersson (M) vid pressträff om tillståndsprocesser i miljöfrågor. Jennie Albinsson, näringspolitisk expert inom miljö och klimat på Företagarna. Bild: Jonas Ekströmer/TT, Oskar Omne

Det är bra att regeringen vill snabba på tillståndsprocesserna. Men hela miljöprövningen behöver moderniseras, säger experter till Företagarnas hemsida.

100 miljoner kronor. Så mycket tillför regering till länsstyrelserna för miljötillsyn, tillsynsvägledning och miljöprövning. Jennie Albinsson, näringspolitisk expert inom miljö och klimat på Företagarna, menar att fokus på tillståndsprocesserna är viktigt för såväl konkurrenskraften som omställningen.

− Det är orimligt att det ska ta tio år att få tillstånd att bygga ett vindkraftverk eller 15 år för att kunna bryta sällsynta jordartsmetaller som behövs i vindkraft och elbilar. Sverige riskerar att gå miste om såväl investeringar och exportmöjligheter som viktiga komponenter för en övergång till fossilfri drift, säger hon till Företagarnas hemsida.

Företagarna: Trimma tillståndsprocesserna