DET SVENSKA LANTBRUKET

Jordbruksverket: Färre bin hotar svenska lantbruket

Den svenska honungsproduktionen värderas till 300 miljoner kronor. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Ekonomi (TT)

Allt färre biodlare verkar i Sverige, något som kan ge allvarliga ekonomiska konsekvenser för det svenska jordbruket. Och bristen på bin kan ge stora problem för ekosystemet, enligt Jordbruksverket.

Den svenska honungsproduktionen värderas till 300 miljoner kronor. Men även honungsbinas pollinering av kommersiella jordbruks- och trädgårdsgrödor har ett värde på mellan 300–600 miljoner kronor per år, rapporterar SVT Nyheter Halland.

– Konsekvenserna för svenskt jordbruk om biodlarna blir färre kan ge allvarliga konsekvenser eftersom vi redan i dag har för få honungsbin, säger Thorsten Pedersen, enhetschef för växtnäring, klimat och vatten på Jordbruksverket, till SVT.

– Dessutom producerar vi bara 50 procent av den honung som konsumeras i Sverige så jag vill absolut uppmana till att om man som konsument vill gynna den biologiska mångfalden i det området så handla honung av en lokal biodlare, fortsätter han.

I en rapport fastställer Jordbruksverket hur mycket pengar insekternas pollinering genererar, och även hur viktiga bin är för de ekosystemtjänster som de gör för svenskt lantbruk.

– Det finns redan i dag för få bin sett till den areal massblommade grödor som gynnas av en bra insektspollinering, säger Thorsten Pedersen.