DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Riksgäldschef: Låt krisande bolag krascha

Riksgäldsdirektör Karolina Ekholm anser att krisande fastighetsbolag måste få gå i konkurs. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Fastighetsbolag som befinner sig i kris måste tillåtas att gå i konkurs. Det anser riksgäldsdirektören Karolina Ekholm.

– Företag som har fattat dåliga affärsmässiga beslut måste få lämna marknaden, säger hon till Dagens industri.

Oron för en annalkande fastighetskrasch har tagit ny fart efter krisen i fastighetsbolaget SBB.

Bolaget har sedan i våras kämpat med skenande skulder, brant fallande börskurs och kreditbetyg som på senare tid hamnat på skräpnivå hos kreditvärderingsbolag.

Turbulens på marknaden

Krisen har skapat turbulens på marknaden och myndigheter har varnat för hur den finansiella stabiliteten kan påverkas av osäkerheten på fastighetsmarknaden.

Karolina Ekholm, chef för riksgäldskontoret, som fungerar som statens centrala finansförvaltning, bedömer inte att en fastighetskris per automatik skulle sprida sig vidare.

– Vi kan absolut ha fastighetsföretag som får problem, som går i konkurs. Men för att det ska ge problem i den finansiella sektorn ska det till problem i en skala vi inte har sett hittills, säger hon i en intervju med Di.

"Måste få lämna marknaden"

– Det finns inget förbud mot att fatta dåliga affärsbeslut. Det görs överallt i ekonomin med jämna mellanrum. Konsekvensen av det blir att företag går dåligt och att de kanske går i konkurs, det måste man låta ske. Företag som har fattat dåliga affärsmässiga beslut måste få lämna marknaden, fortsätter Karolina Ekholm.

Flera politiska partier har föreslagit att staten bör komma till undsättning och köpa tillbaka fastigheter från SBB. Karolina Ekholm tar inte ställning i frågan, men framhåller att det medföljer konsekvenser.

– Om politiska beslutsfattare vill att staten förvärvar fastigheter som är till försäljning så står det dem förstås fritt att besluta det. Men det vore olyckligt om det blev till ett pris som innebär en subvention till bolaget som säljer fastigheten.