AI OCH AUTOMATISERING

Experten: Det är hur vi använder AI som avgör riskerna

Maya Horowitz, VP Research at Check Point Software. Bild: Pressbild

”Det är hur vi använder tekniken som räknas”. IT-experten Maya Horowitz ser flera stora fördelar med AI-utvecklingen, men påminner att det är vi som användare som styr hur tekniken utvecklas och nyttjas.

Maya Horowitz VP Research at Check Point Software, ett globalt IT-säkerhetsföretag. I en tid där teknikutvecklingen rusar fram och säkerhetsvarningar hörs från alla håll och kanter, tar Maya Horowitz alltjämt den nya utvecklingen inom AI med ro. Den upptrissade debatten om faror och risker menar hon har relevanta poänger, men hon vänder sig mot att tekniken i sig finns i ett vakuum. Hur vi väljer att använda tekniken är det som räknas.

– Vi kan redan idag se stora fördelar med generativ AI. Men som med all annan teknik så hänger det på användarna. Det är hur vi väljer att använda AI som räknas.

ChatGPT har lyfts fram som ett verktyg som tänjer på AI:s potential, allt ifrån vardagliga arbetssysslor som att generar olika slags texter till att skapa nytt inom programmering gör den till ett ovärderligt verktyg inom olika domäner.

Som så mycket annat är det tudelat, Maya Horowitz, ser hur nya skadlig kod enkelt kan skapas. Cyberkriminella får det alltså enklare att bedriva cyberbrott. Samtidigt kan ChatGPT användas för att bygga motståndskraftigare system som står emot attacker.

Eftersom AI behöver tränas och matas med data för att utvecklas så påverkas också AI-verktyg av var datan kommer ifrån hur de utvecklas.

På frågan om hon kan identifiera någon särskild slagsida hos ChatGPT svarar Maya Horowitz att det mest utmärkande i vart fall för stunden är hur ”politiskt korrekt” verktyget tycks ha som ambition att vara.

– Det är vanligt med svar från ChatGPT i stil med ”det beror på”, ”en del menar att…”.

Maya Horowitz utgår från att vi kommer att se olika slags regleringar för AI på samma sätt som annan teknik regleras, på det sättet skiljer det sig inte åt från annan teknik. Hon lyfter samtidigt flera fördelar med AI särskilt i relation till tidsbesparingar av mer tidskrävande och vardagliga processer.

– Det kommer till exempel bli mycket mer effektivt att skriva formella brev i framtiden, konstaterar hon.