BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Fler portas från butiker: "Rättsligt lotteri"

Nästan 1 000 personer har portats från butiker under de första två åren med en ny lag. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Fler stökiga och kriminella personer portas nu från butiker. Men lagen tillämpas olika beroende på var i landet butiken ligger, visar en ny rapport. ”Det är litegrann som ett rättsligt lotteri”, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk handel.

1 mars 2021 kom en ny lag som gör det möjligt att förbjuda personer som begår brott eller trakasserar personer från att besöka en butik.

Under det andra året med den nya lagen har något färre ansökningar om tillträdesförbud gjorts än året innan: 423 jämfört med 510. Det visar en ny rapport från Svensk handel.

Enligt Svensk handel handlar det dock inte om att butikers brottsutsatthet har minskat, snarare tvärtom. I stället är tolkningen att butiker som tidigare har fått avslag på sin ansökan avstår från att söka igen.

– Det är otroligt sorgligt, nu när det finns en lagstiftning att nyttja. När man har ansökt och ansökt och fått avslag så tänker man att det inte är lönt att ansöka längre, säger Nina Jelver, säkerhetschef Svensk handel.

"Steg i rätt riktning"

En större andel har dock beviljats tillträdesförbud, 47 procent andra året jämfört med 35 procent första året.

– Jag tycker fortfarande att det är för lite. Men det är ett steg i rätt riktning, säger Nina Jelver.

Liknande ansökningar och ärenden om tillträdesförbud kan dock få olika utfall på olika platser i landet, menar Svensk handel.

I Stockholm västerort har exempelvis inga tillträdesförbud beviljats, efter att 30 ansökningar gjorts under två år. Vid åklagarkammaren i Falun har samtidigt tillträdesförbud utfärdats i 80 procent av alla fall.

– Det blir som ett rättsligt lotteri. Åklagarna bedömer det helt olika. Här måste det till en förändring, säger Nina Jelver.

Kommer till butik trots portning

Andelen personer som bryter mot ett tillträdesförbud har ökat. Från att lagen efterföljdes till 75 procent första året till att den efterföljdes till 56 procent andra året, visar kartläggningen. En olycklig utveckling, enligt Svensk handel.

Svensk handel är även kritiska till att åklagarkamrarna inte alltid lämnar en motivering till varför en ansökan om tillträdesförbud beviljats eller inte.

Svensk handel var tidigare drivande när den nya lagstiftningen togs fram. I slutändan handlar det om att värna butiksanställdas arbetsmiljö, framhåller Nina Jelver.

– Att personer återkommande kommer till en arbetsplats, stjäl, förstör saker eller hotar och trakasserar personalen. Det skulle man aldrig acceptera på en annan arbetsplats. De som jobbar inom handeln ska ha sin arbetsplats fredad.

Linnea Bergman/TT

Antal beviljade tillträdesförbud under de två första åren med den nya lagen. Bild: Johan Hallnäs
Nina Jelver, säkerhetschef för Svensk handel. Bild: Svensk handel

Fakta

Sedan 1 mars 2021 kan en person förbjudas att besöka en butik om det på grund av särskilda omständigheter finns risk att personen kommer att begå brott på platsen eller allvarligt trakassera personal eller besökare.

Vid bedömningen ska det särskilt beaktas om personen tidigare har begått brott på platsen eller i anslutning till platsen.

Beslut tas av åklagare efter en ansökan av en företrädare för butiken. Förbud kan ges i högst ett år och inte till personer under 15 år.

Den som bryter mot ett tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

1 juli 2022 utvidgades lagen till att även gälla badhus och bibliotek.

Källa: Riksdagen

Fakta

Varje år kostar brottsligheten handeln 25 miljarder kronor.

Svensk handels säkerhetsindex för första kvartalet 2023 visar att 47 procent av butikerna har utsatts för brott eller hotfullt beteende den senaste tiden.

39 procent uppger att de har utsatts för stöld senaste veckan. Sju av tio som utsatts för stöld i butik väljer att inte polisanmäla brotten.

Källa: Svensk handel