ELKRISEN

Stort strömavbrott – Forsmark kopplades bort

Det är fortsatt stökigt i tunnelbanetrafiken efter ett strömavbrott på onsdagsmorgonen. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Stockholm (TT)

Ett kort strömavbrott strax före klockan sju har fått följder för såväl trafiken i Stockholm som för Forsmarks kärnkraftverk. Även SVT:s sändning påverkades. Strömavbrottet orsakades av ett underhållsarbete, enligt Aftonbladet.

Forsmark 1 och 2 nere

Avbrottet har lett till att produktionen för kärnkraftsreaktorerna Forsmark 1 och 2 just nu ligger nere, skriver SVT Nyheter.

– Någonting har hänt på stamnätet. Vi förlorade el-inmatningen under en kort period. Våra reservkraftsystem har funkat som de ska men eftersom vi förlorade inmatningen kan vi inte driva reaktorerna och producera el, säger Josef Nylén till SVT.

När Forsmark kan producera fullt igen är i nuläget oklart, säger Nylén till tv-kanalen, liksom exakt hur det påverkar elpriset.

– Det finns ju fler elproducenter men Forsmark 1 och 2 är en betydande del av Sveriges elproduktion. Vi jobbar för att vara uppe igen så snabbt det går.

Forsmarks reaktor 3 har inte påverkats av strömavbrottet. Nu ska rutintester och initiala kontroller göras innan reaktorerna 1 och 2 kan producera el igen.

Störningar i tunnelbanan

Även tunnelbanetrafiken i Stockholm kommer att vara påverkad ett tag framöver, säger Trafikförvaltningens presskommunikatör.

– Trafiken är oregelbunden och tåg kan byta destination med kort varsel, det kommer vara stökigt i trafiken.

– Vi vet inte när det kommer fungera normalt igen, men uppmanar resenärer att kolla reseinformation i appen, och att jobba hemifrån om det är möjligt.