ELKRISEN

Tyskland stänger sina sista kärnkraftverk: ”Ersätter med brunkol”

Isar 2 i Essenbach är ett av de tre kärnkraftverken som nu tvingas stänga för gott. Istället blir det kolkraft, menar tyska energiexperten Staffan Reveman. Bild: Armin Weigel/Privat

Många länder i Europa storsatsar på ny kärnkraft. Men Tyskland fortsätter enligt plan och nu stängs landets sista tre kärnkraftverk. En historisk kortslutning, menar den tyska energiexperten Staffan Reveman. "Sverige måste slå näven i bordet", säger han till TN.

På grund av energikrisen och kriget i Ukraina har många länder i Europa valt att storsatsa på ny kärnkraft som ett prisvärt, tryggt och koldioxidfritt sätt att leverera elektricitet oberoende av väder och vind.

Men inte Tyskland, som i stället fortsätter att nedmontera den kärnkraftsflotta som varit en stöttepelare för den tyska industrin. Nu, lördag den 15 april, stängs de sista tre kvarvarande reaktorerna som har en kapacitet på cirka 1 400 megawatt vardera. De är med andra ord lika kraftfulla som Sveriges största kärnkraftverk Oskarshamn 3 på 1450 megawatt.

– Man har sparat de bästa till sist, men nu ska även de ersättas med brunkol. Jag ser ingen chans för Parisavtalet men i den tyska energipolitiken är det skit detsamma. Det ideologiska kärnkraftsmotståndet är viktigare, säger den tyska energiexperten Staffan Reveman.

Vad händer med kraftverken nu, kommer de att läggas i någon sorts malpåse?

– Nej, den tyska regeringen kommer att trycka på för att de omedelbart ska börja monteras ned så att det inte finns någon chans att återstarta dem längre fram.

Kolkraft dominerande källan

Från politiskt håll ämnar den rödgröna tyska regeringen ersätta kärnkraften med förnyelsebara källor men hittills är det kolkraft som är den dominerande källan i Tyskland. Under 2022 stod kolkraft för 31,9 procent av den tyska elproduktionen medan den näst största, vindkraft, bara kom upp i 21,7 procent. Det visar siffror från BDEW, Tysklands motsvarighet till Energiföretagen.

– Det är knappast någon hemlighet vad som kommer att ersätta de ytterligare 33 terawattimmar som dessa tre kärnkraftverk kan producera på ett år. Det blir ännu mer kolkraft och att elda 13 000 ton brunkol i timmen som Tyskland redan gör för att undvika strömavbrott är förstås ingen hållbar lösning.

Tyska politiker slår sig just nu för bröstet för att de lyckats få upp 1 500 havsbaserade vindkraftsturbiner, berättar Staffan Reveman.

– Vad man däremot inte berättar är att de tre kvarvarande kärnkraftverken som nu läggs ned producerar 30 procent mer elektricitet än samtliga av dessa vindkraftverk. De får anlägga 2 000 till bara för att ersätta dessa sista tre kärnkraftverk. Och då ska man komma ihåg att Tyskland som mest hade 16 kärnkraftverk innan avvecklingen började och om de hade fått stå kvar hade nästan hela kolkraften varit borta nu.

Brunkol finns det däremot gott om.

– Tyskland har väldigt mycket brunkol i jorden även om vi måste riva många byar och småstäder för att komma åt det så räcker det gott för ungefär 100 år framöver. Det finns energi att tillgå men konsekvenserna för klimatet blir katastrofala.

I januari protesterade Greta Thunberg tillsammans med andra klimataktivister när den lilla byn Lützerath evakuerats för att bereda mark för ny brunkolsbrytning i Tyskland. Det ser nu ut att bli mer av den varan, menar Staffan Reveman. Bild: Michael Probst

Importerar fransk kärnkraft

Parallellt ägnar sig Tyskland inte minst åt import. En hel del från fransk kärnkraft samt från de skandinaviska länderna, däribland Sverige.

– Tyskland har inget emot att andra länder ägnar sig åt kärnkraft, faktum är att framtidskalkylerna bygger på att det ska komma fransk kärnkraft samt skandinavisk el.

Med EU:s prissättningsmodell exponeras vi i Sverige mot de tyska elpriserna, som ökar när kolkraftverken ropas in på marknaden. Det är nämligen de dyraste kraftslagen som sätter priserna.

Ser du inte en stor risk med att det kan gro ett stort motstånd mot elmarknaden inom EU om andra länder tycker att Tyskland är oansvariga? Den planerade ledningen till Tyskland, Hansa Powerbridge, har pausats från Sverige exempelvis?

– Ja, och Norge har byggt kabel direkt till Storbritannien. Jag är väldigt orolig för att missnöjet kommer att växa för att Tyskland inte tar ansvar för den egna elförsörjningen utan iskallt räknar med andra. Det måste få konsekvenser. Samtidigt är Tyskland väldigt viktigt för EU:s industri.

Men att andra länder, Sverige exempelvis, inte tydligare tar avstånd från Tysklands politik upprör honom.

– Det Tyskland gör är att försöka få ännu större överföringskapacitet så att den dyra tyska kolkraftselen blandas med priserna från billigare el i andra länder. Sverige måste slå näven i bordet för det som sker nu är fruktansvärt.