RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Icas vd: Vi tar ansvar för att dämpa inflationen

Nina Jönsson, vd för Ica, träffade på tisdagen finansminister Elisabeth Svantesson (M) angående de höga prisökningarna. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi (TT)

Det är inte vi, det är leverantörerna. Det är budskapet från matjättarna Axfoods och Icas chefer. De skenande matpriserna beror på leverantörernas prishöjningar.

– Vi har haft kraftigt ökade kostnader i leverantörsledet som vi inte kompenserat oss för, säger Axfoods vd Klas Balkow.

Han var först bland matjättarna att kallas in till finansminister Elisabeth Svantesson (M).

– Jag har haft möjligheten att prata med ministern om de höga matpriserna och den höga inflation vi haft under det sista halvåret, säger han efter mötet.

Han tycker att han fått förklara och ge sin syn på orsaken. Det handlar om leverantörerna som höjt sina priser, enligt honom.

Hans recept för att komma tillrätta med matprisökningarna är att "alla måste hjälpas åt". Han tycker dock att Axfood gör vad de kan, med sin lågpriskedja Willys.

Men varken han eller Icas vd Nina Jönsson har något konkret att säga om hur matpriserna ska kunna dämpas.

– Tillsammans tar vi ansvar för att dämpa inflationen, säger hon efter mötet med Svantesson.

– Det här är en fråga för hela branschen, inte minst för leverantörerna och producenterna, och vi tillsammans, fortsätter hon.

Hon pekar på att SCB-statistik visat att producentpriserna har ökat kraftigt, och att de nu ser ut att gå ner.

I Axfoods årsredovisning stod det klart att de höga matpriserna också genererat höga bonusar till företagets vd. Axfoods Klas Balkows bonus landade på nästan 4,7 miljoner kronor, nära taket för hur hög hans bonus får vara. Ju högre intäkter, som alltså är uppblåsta av de stigande matpriserna, desto högre bonus. Det är så bonussystemet ser ut, även för Ica.

Sammanlagt inklusive pension blev det över 23 miljoner kronor för 2022, över 1,5 miljoner kronor mer än vad Klas Balkow fick 2021.

Olle Lindström/TT

Johanna Cederblad/TT