BASF: 2 600 jobb bort

Kemikoncernen BASF skär ned personalstyrkan och stänger anläggningar för att anpassa verksamheten till högre naturgaspriser. Arkivbild. Bild: Michael Probst/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

BASF planerar att dra ned personalstyrkan med 2 600 tjänster, motsvarande 2 procent av antalet anställda i den tyska kemikoncernen.

Beskedet kommer i ett bokslut för 2022.

Åtgärden är en anpassning till kostnadsläget till en framtid utan tillgång till billig rysk naturgas, som används i många av koncernens produktionsanläggningar.

BASF kommer även stänga ned ett antal fabriker, inklusive två ammoniakanläggningar och anläggningar för produktion av gödsel i Ludwigshafen, Tyskland.

Den ekonomiska motvinden globalt gör samtidigt att BASF avslutar ett program för återköp av aktier – en sorts utdelning till ägarna – i förtid.

Fjolårets gasnota för BASF hamnade 2,2 miljarder euro över 2021 års gasnota, enligt bokslutet. Koncernen har sedan tidigare sagt att man siktar på att dra ned kostnaderna med 500 miljoner euro per år för att ställa om verksamheten till den situation som råder.