KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Vattenfall tar första steget för att bygga ny kärnkraft

Kärnkraftverket Ringhals. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi (TT)

Svenska kraftnät bekräftar nu att Vattenfall har ansökt om att få bygga ny kärnkraft. Vattenfall tonar ner nyheten – några beslut är inte tagna. ”Det här är inom ramen för den förstudie vi gör”, säger Markus Fischer på bolagets pressavdelning

Tobias Edfast, enhetschef för nätutveckling vid Svenska kraftnät, berättar att de fick in ansökan från Vattenfall dagen före julafton i fjol.

– De ansöker om att få ansluta 2 800 Megawatt. Det är mycket, i dagsläget produceras 2 000 Megawatt vid Ringhals, säger han.

Vilken typ av kärnkraft det är fråga om är dock inte klart.

– Det kan vara flera små eller eller en större anläggning.

Nu ska ansökan prövas.

– Vi ska titta på helheten för området och titta på en nätutvecklingsplan.

Vattenfall själv tonar ner nyheten. Ansökan till Svenska kraftnät görs inom ramen för den förstudie bolaget redan har igång. Ansökan görs för att ta höjd för långa handläggningstider.

– Vi har inte beslutat om någon ny kärnkraft, säger Markus Fischer och tillägger att det inte heller finns några beslut om vilken teknik som ska användas.

Enligt Fischer har Vattenfall sedan tidigare en vilande ansökan hos Strålsäkerhetsmyndigheten.

Tobias Edfast berättar att det redan finns ansökningar om att få ansluta vindkraft, både landbaserad och havsbaserad i området.

Det var Aftonbladet som var först med nyheten om Vattenfalls ansökan till Svenska kraftnät. Enligt handlingar som Aftonbladet tagit del av ska den nya anläggningen få namnet ”Nucelerate west”.

Målet är att den nya kärnkraften ska kunna anslutas till elnätet om nio år.

– Om de har ansökt om att få ansluta 2 800 megawatt så antyder det att de har tänkt sig två stora reaktorer. Det är en stor anläggning och det är inte så konstigt att man funderar på stora reaktorer, det finns ju skalfördelar med det, säger klimatminister Romina Pourmokhtari till tidningen.

Olle Lindström/TT

Johanna Cederblad/TT