DEN AKUTA ELKRISEN

Svenska Kraftnät sågar ny elmarknadsmodell: ”Kan ge ökade priser”

Bild: Johan Nilsson/TT

Bengt Ekenstiernas prissättningsmodell som fått mycket uppmärksamhet sågas av Svenska Kraftnät. ”Den här idéskissen är inte förenlig med EU:s regler”, säger chefsstrateg Niclas Damsgaard enligt Sydsvenskan.

Bengt Ekenstierna, tidigare chef på Eon Gas, Eon nät och Baltic Cable, har fått stor uppmärksamhet i media för sin alternativa prissättningsmodell, den så kallade ”Beken-modellen”, som bygger på att införa två olika priser på el. Ett pris för de svenska konsumenterna och ett pris för export.

Modellen anammades av Vänsterpartiet under valrörelsen men varken S, SD eller regeringspartierna tror på modellen, skriver Sydsvenskan. Under ett webbseminarium under förra veckan sågades modellen bland annat av Svenska Kraftnät, konstaterar tidningen.

”Den här idéskissen är inte förenlig med EU:s regler. Även om den införs skulle effekten på elpriserna bli en helt annan än den som Bengt Ekenstierna skissar”, sade Svenska Kraftnäts chefsstrateg Niclas Damsgaard.

Enligt honom skulle det i stället bli tvärtom så att svenska elproducenter ökar sina elpriser för att de hellre säljer dyr exportel än billig inhemsk el.

Bengt Ekenstiernas förslag att ta efter Polen och inte låta litauisk transferel på väg till Tyskland påverka inhemska priser avfärdades också.

”Polen har export- och importrestriktioner för att stärka driftsäkerheten. Det finns inte en chans att Sverige kan göra något liknande. I så fall kommer en EU-rättslig process som ett brev på posten”, sade Damsgaard.

Sydsvenskan: ”Svenska kraftnät: Ny prismodell kan göra elen ännu dyrare”