DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Regeringen pausar miljöprövningar

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och näringsminister Ebba Busch (KD). Bild: Marko Säävälä/TT

Politik (TT)

Elkrisen får regeringen att tillfälligt stoppa omprövningen av miljötillstånd för vattenkraften. Alla prövningar som ännu inte påbörjats flyttas fram i tolv månader, enligt förslaget.

– Prövningen av kraftverken behöver gå vidare, men bedömningen är att det krävs tolv månader för att analysera läget och genomföra de förändringar som kan bli nödvändiga, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff.

I Tidöavtalet slår regeringen och SD fast att omprövningen av miljötillstånd för vattenkraften ska pausas tills det är kartlagt vilka konsekvenser omprövningen får för elproduktionen. Omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd syftar till att säkerställa en god miljö för växter och djur i svenska vattendrag.

Nu meddelar regeringen att pausen blir tolv månader.

Snabb behandling

Ansökningar som skulle ha lämnats in den 1 februari nästa år ska i stället lämnas in den 1 februari 2024. Alla senare datum skjuts också fram ett år.

Ärendet kommer att snabbehandlas. Förordningsändringarna ska träda i kraft den 30 januari.

– Vi är oerhört måna om att Sveriges abonnenter inte ska drabbas av frånkoppling, men vi är också angelägna att genomföra åtgärder vid vattenkraftverken så att deras negativa inverkan på miljön minskar, säger Pourmokhtari.

Förslaget skickas redan i dag på remiss och remissinstanserna får en vecka på sig att komma in med synpunkter.

"Varje timme räknas"

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) framhåller att risken för bortkoppling gått från låg till reell under hösten.

– Vi är i en situation där varje kilowattimme räknas, säger Busch.

Det gör vattenkraften mycket viktig, anser hon.

– Vattenkraften är elsystemets fossilfria ryggrad och tryggar vår elförsörjning såväl när solen inte skiner och vinden inte blåser som när vi har den svåra situationen att det är kallt och det eventuellt har slocknat.

Rävsax

Nicklas Skår, expert på miljölagstiftning på Svenskt Näringsliv, är nöjd, men flaggar för att mycket hårt arbete återstår:

– Det är positivt att regeringen idag har meddelat att man vill pausa omprövningen av vattenkraften under ett år, särskilt med tanke på det ansträngda läget på elmarknaden. Men i nästa steg gäller det att genomgripande se över reglerna för att vi inte ska hamna i samma sits igen.

Han menar att Sverige sitter i en rävsax:

– Vi har inför kommissionen sagt att vi har dålig vattenkvalitet i Sverige, bland annat beroende på vattenkraften. EU:s regler är till för skydd av vattenkvaliteten och tar inte hänsyn till elproduktionen. Därför måste vi börja om från början om vi ska komma till rätta med problemen, säger han.