KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Kommunalrådet (S) vill ha ny kärnkraft: ”Massor av jobb”

Andreas Erlandsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Oskarshamn ser gärna fler reaktorer i kommunen. Bild: Christer Tille, Adam Ihse/TT

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Oskarshamn, Andreas Erlandsson, hoppas att partikollegorna svänger. Han vet nämligen vad kärnkraften betyder för jobb, tillväxt och energisystemet. ”Om vi ska klara det här behövs mer sol, vind och framför allt kärnkraft”, säger han till TN.

Andreas Erlandsson är socialdemokrat och kärnkraftsförespråkare. Som kommunalråd i Oskarshamn med särskilt ansvar för kärnkrafts-, energi-, ekonomi-, samhällsplanerings- och näringslivsfrågor på sitt bord är han särskilt insatt i energisystemet och dess effekter på företagande och välfärd.

Och han hoppas att Socialdemokraterna på riksplan kommer att svänga i kärnkraftsfrågan. Alla fossilfria kraftslag behövs om Sverige ska ha en chans att inom ett par decennier fördubbla sin elförbrukning från cirka 140 till 300 terrawattimmar.

– Om vi ska klara det här krävs mer av alla fossilfria kraftslag. Både sol, vind och framför allt kärnkraft. Vi behöver även till viss del utveckla vattenkraften även om det inte finns jättemycket mer att få ut där, säger han till Tidningen Näringslivet.

Tror du att dina partikollegor kommer att svänga kring ny kärnkraft?

– Det är min förhoppning och jag tycker att mitt eget parti delvis svängde när man inte längre hade Miljöpartiet med sig. Partiets politik är inte alltid densamma som regeringen tvingas driva och partiet är till viss del splittrat i den här frågan precis som i Natofrågan. Men ny kärnkraft behövs och för att få till det behöver vi ett brett parlamentariskt läge. I alla fall de större partierna behöver vara med på resan.

Hur ser du på att vissa hävdar att vi inte behöver kärnkraften för att lösa detta?

– Vårt elsystem är något av det mest komplicerade vi har. Att alltid garantera 50 hertz frekvens och 230 volts spänning i uttagen gör man inte på en partikongress utan då måste man följa fysikens lagar. Nu, 2022/2023, är vi i ett läge där vi kan tvingas frånkoppla industrier och hushåll för att klara vintern och då tycker jag inte att det är en politisk fråga längre. Det har visat sig med all önskvärd tydlighet att vi behöver mer av kärnkraften.

”Nu är vi i ett läge där vi kan tvingas frånkoppla industrier och hushåll för att klara vintern och då tycker jag inte att det är en politisk fråga längre”, säger Andreas Erlandsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Oskarshamn. Bild: Christer Tille

Helst av allt ser han fler reaktorer i Oskarshamn. Kärnkraftverket, OKG, är med sina 600 anställda en av kommunens viktigaste arbetsgivare och har varit så sedan starten.

– Det har betytt jättemycket inte bara för kommunen utan hela regionen. Det bor massor av folk i närheten som har koppling till kärnkraften på ett eller annat sätt. Och då inte bara själva kraftverket utan även forskning, utveckling och avfallshantering skapar jobb, säger Andreas Erlandsson.

Alla dessa människor ska så klart äta, klippa sig, handla i områdets butiker och så vidare.

– Hela näringslivet får sig ett lyft av kärnkraft. Nya reaktorer i Oskarshamn skulle vara mycket positivt.

Inte minst av den anledningen tror han att många kommuner, inklusive socialdemokratiskt styrda, är väldigt positiva till att etablera kärnkraft.

– Titta vad som händer i Skellefteå med Northvolt. Stora anläggningar i allmänhet är oerhört positiva för kommunerna.

Det snabbaste sättet att få ny kärnkraft på plats i landet vore dock att bygga dem på redan existerande sajter. Planering, kabeldragning och diverse tillstånd är redan på plats.

– Många som inte varit i ett kärnkraftverk har nog svårt att förstå hur otroligt rigorös säkerhet som är kopplad till verksamheten. Längre fram i tiden kan vi säkert få se någon anläggning i anslutning till konsumenter som förbrukar väldigt mycket energi, fossilfritt stål eller liknande. Annars är den snabbaste vägen framåt att bygga nya reaktorer vid de befintliga anläggningarna, konstaterar Andreas Erlandsson.

Och det finns knappast någon platsbrist vid dessa sajter. I Barsebäck har två reaktorer lagts ned och samma gäller i Ringhals där det dessutom tidigare fanns långt gångna planer på ytterligare två, Ringhals 5 och 6.

Även i Oskarshamn har två reaktorer lagts ned.

– Men jag räknar med att man skulle kunna ha några reaktorer till. Plats har vi inte ont om. Vi forskar ju på den blykylda reaktorn också.