ELKRISEN

Nytt stopp – tredjedel av kärnkraften utslagen

Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Ekonomi (TT)

Sveriges största kärnkraftsreaktor, Oskarshamn 3, har stoppats. Anledningen är ett turbinfel. Därmed är drygt en tredjedel av kärnkraftselen utslagen. Kortsiktigt ingen fara, men allvarligt om felet består i vinter, enligt Svenska Kraftnät.

Hur lång tid det tar att fixa felet är oklart. Mer information väntas inom de närmaste 24 timmarna, enligt ett meddelande från elbörsen Nord Pool.

Ägaren OKG:s kommunikationschef Désirée Liljevall bekräftar uppgifterna, men har ingen mer information att ge i nuläget.

– Felsökning pågår, säger hon.

Värre problem

Normalt brukar turbinfel vara av det mindre allvarliga slaget.

– Det är mycket värre om det är på reaktorsidan, säger Svenska kraftnäts driftschef Pontus de Maré med reservation för att han förstås inte känner till felets art i det här läget.

Oskarshamn 3 producerar normalt 1 400 MW, vilket gör reaktorn till Sveriges största tillverkare av el. Sedan tidigare står också Ringhals 4 stilla med en normal elproduktion på cirka 1 100 MW, preliminärt till sista januari, till följd av reparation inne i reaktorn, problem som är krångligare att laga till följd av radioaktiviteten.

Därmed finns i nuläget bara fyra av sex reaktorer i drift, tre i Forsmark och en vid Ringhals.

Ingen fara nu

I nuläget är det ingen ko på isen. Det är milt, med lägre efterfrågan som följd, och blåsväder på ingång med mer vindkraftsproduktion. Viss prisuppgång lär det dock bli, gissar Pontus de Maré. Initialt märks inte mycket, även om priserna förmodligen hade varit något lägre utan reaktorstoppet. Inför torsdagens prissättning på Nord Pool är uppgången knappt mätbar jämfört med onsdagen, 41 öre/kWh jämfört med 36 öre i elområde 3 och 4, det vill säga södra Sverige.

– Just nu påverkar det ingenting, säger Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsbolaget Bixia.

Om O3:an kommer tillbaka i drift närmaste dagarna väntas de tilltagande vindarna sätta rejäl fart på snurrorna med ensiffriga elpriser i ören som följd, enligt Sigvardsson.

Absolut inte bra

Men blir stoppet längre är det allvarligare. Det är en stor produktionsenhet i södra Sverige, där priserna är högst och där elbrist riskeras i vinter. Hur allvarligt det blir beror på vinterkylan och om det finns elimport att tillgå söderifrån.

– Men det är absolut inte bra, men där är vi inte ännu, säger Pontus de Maré.

Redan innan onsdagens stopp var bedömningen att Sverige kommer att vara beroende av elimport cirka 30 timmar i vinter, enligt Svenska kraftnäts bedömning. I sig inget allvarligt, men eftersom elläget i Europa är allmänt besvärligt finns risken att det då inte finns någon import att tillgå. Det är därför det har talats om nödvändigheten av att koppla bort hushåll från elnätet, främst i Sydsverige, för att inte skapa allvarligare kollapser av hela elnätet.

Olle Lindström/TT