BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Ica ser tydlig ökning av butiksstölder

Icas vd Per Strömberg märker att många kunder har pressad ekonomi. Arkivbild. Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Ica kläms mellan konsumenter som letar lågpris och leverantörer som vill ha mer betalt. Samtidigt ökar stölderna i butikerna.

– Många kunder har tyvärr pressad ekonomi, säger vd Per Strömberg.

För Icas vd Per Strömberg är det tydligt att kunderna nu jagar efter lågpris. Han beskriver det som "en väldig prispress i marknaden".

– Det som har växt starkast på marknaden både i Sverige och Baltikum är lågpris. För oss är det därför viktigt att lägga vårt fokus på att erbjuda prisvärda produkter. Vi har också ett omtyckt lojalitetsprogram, det ska löna sig att vara trogen Ica, säger han.

Sämre marginaler och tillväxt

Trots det räknar han med att Ica kan behöva fortsätta höja vissa priser framåt, något som leverantörerna önskar.

– Om vi kan se att det är motiverat för att det går tillbaka till svenska bönder så kan det bli aktuellt. Det finns den aspekten också. Vi måste göra det vi kan för att värna svenskt lantbruk, som har en pressad situation.

När Ica sammanfattar sitt tredje kvartal handlar det om sämre marginaler och svag försäljningstillväxt i butikerna. Rörelseresultat landade på 1,7 miljarder kronor vilket var 6,8 procent lägre jämfört med samma period året innan.

Sämst har det gått i dagligvaruverksamheten i Baltikum. Där är matprisinflationen ännu högre, och Icas rörelseresultat backar med nära 50 procent.

Enligt Per Strömberg köper kunderna mer av Icas egna varumärken, och mindre av ekologiska eller hållbarhetsmärkta produkter. Totalt sett köper de dock mindre mat än tidigare.

Stölderna ökar

Ett annat tecken på att det är sämre tider är att Ica ser att det som de kallar för svinn ökar. Alltså varor som "försvinner".

– Vi ser också en tydlig ökning av stölder. Det är ett uttryck för att många kunder tyvärr har en pressad ekonomi, säger Per Strömberg.

TT: Ser du någon ljusning på något område?

– Tittar man totalt sett på Ica-gruppens omsättning finns det delar som går bra. Fastighetsverksamheten är stark, bankverksamheten går bra och på apotekssidan tar vi marknadsandelar. Där ser man inte en nedgång på samma sätt som på dagligvarusidan.