DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Elkrisen: Industriföretag i konkurs

Christin Jansson Bild: Pressbild

Bröderna Jansson Nissavarvet i Halmstad går i konkurs, rapporterar Hallandsposten. Orsaken är bland annat de höga elpriserna.

En orsak till konkursen, enligt Christin Jansson, vd för Bröderna Jansson Nissavarvet, är ett misslyckat och kostsamt projekt. Hon vill inte exakt gå in på vad det handlar om, men resultatet blev att företaget inte fick kompensation för de höga elpriserna:

– I de flesta fall i övriga projekt så har vi fått kompensation för de ökade kostnaderna för att alla har förståelse för den uppkomna situationen. Det är ju en väldigt speciell situation med alla rusande kostnader. Men det har vi inte fått i det här fallet (Trollhättan) och det tillsammans med eskalerande kostnader i framför allt augusti och september, som vi inte har kunnat ta med till kunden, har gjort hela den här situationen, säger Christin Jansson till Hallandsposten.

Hon menar att företaget är välskött och har gott hopp om att de 50 anställda ska kunna få vara kvar.

Redan i januari kunde TN berätta att Bröderna Jansson Nissavarvet fick betala 400 000 kronor extra i månaden för elen. Trots fulla orderböcker gick företaget på knäna. ”Om inget förändras klarar vi oss i max ett år”, sade Christin Jansson då till TN.

Hallandsposten: Bröderna Jansson Nissavarvet försatt i konkurs