ELKRISEN

Ingen Kanelbullens dag för Ölandsbagare – för dyrt slå på ugnen

Ulf Granholm hos Södviks bageri fick stänga innan Kanelbullens dag. Han har inte råd att slå på ugnen. Bild: Privat/pressbild

Kanelbullens dag den 4 oktober är bageriernas näst största högtid efter fettisdagen. Men för Ulf Granholm som driver Södviks bageri blev det ingen kommers i år. ”Vi har inte råd att hålla öppet. Elpriserna är för höga”, säger han till TN.

Kanelbullens dag den 4 oktober har sedan den instiftades 1999 vuxit så pass snabbt att den nu är bageriernas och konditoriernas näst största högtid efter fettisdagen.

Men i år råder inte samma muntra stämning. Elen har för många nämligen blivit så dyr att det inte lönar sig att baka längre.

– Vi går back, så vi har stängt ned bageriet och öppnar igen till påsk, säger Ulf Granholm som driver Södviks Bageri & Servicehandel på Öland.

Bageriet stängde egentligen ned på grund av elräkningen redan i augusti men gjorde en snabb comeback under Ölands Skördefest mellan onsdag den 28 september och söndag den 2 oktober.

– Jag hade gärna förlängt och haft öppet både till Kanelbullens dag och egentligen hela vintern, men det går inte.

Han räknar med att de få dagarna bageriet hade öppet kostade dem 15 000-16 000 kronor i el. Under det stora jippo som Ölands Skördefest innebar gick kalkylen tillfälligt ihop – men nu är det slut på det roliga.

– Om jag haft öppet hade jag nog landat på 70 000 till 100 000 kronor i månaden för elen jämfört med för några år sedan när den kostade 7 000 kronor i månaden. Det går inte att föra över de kostnaderna på kunderna för då är det ingen som handlar.

Rycker ut kylar och frysar

I stället drar han ned temperaturen till 15 grader och rycker ut alla kylar och frysar.

– Då kostar det mig några tusenlappar i månaden men jag kommer att gå back mycket mindre än om jag skulle fortsätta jobba i vinter, konstaterar han.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Ulf Granholm har gjort stora insatser för att minska sin elförbrukning men problemet är att bagerier är väldigt elintensiva. Det är kylar, frysar och framför allt ungarna som drar mest.

– Det drar mycket ström när du värmer en ugn över 350 grader och eftersom du stoppar in och tar ut bröd med några minuters mellanrum så jobbar ugnen hela tiden. Detsamma gäller pizza som vi också bakar.

Han har tittat på solceller men det är inte helt enkelt att få ekonomi i det. Nu tittar han också på att driva ugnarna på olja.

– Ved går inte för det blir för mycket arbete men olja är möjligt och jag vet flera bagerier som har börjat titta på det men det är knappast något man skyltar om i media. Jag har kontakt med några företag som tittar på det, säger han.

Pizzerior och bagerier kommer att gå omkull

Ulf Granholm är helt övertygad om att vi kommer att få se en lång rad konkurser och nedläggningar bland bagerier och pizzerior liksom annan elintensiv bransch den närmaste tiden.

– Jag tror inte att det är många som går runt. De blöder något fruktansvärt. Man tar av besparingar och från dagar där det gått bra. Jag vet många som brakat ihop redan nu och fler kommer det att bli tyvärr. Anrika bagerier som har funnits i flera generationer.

Tidningen Näringslivet ringer upp Thores Bageri i Helsingborg på måfå och Bengt Carlsson som drivit bageriet i snart 45 år tillsammans med brodern Mats Carlsson bekräftar bilden. Bageriet är till vardags ett välmående bageri i mellanklassen med en omsättning på tolv miljoner kronor.

– Man blir kallsvettig när man får elräkningen. Om det inte händer något inom de 2-3 närmaste månaderna så kommer vi att tvingas lägga ned, säger Bengt Carlsson till Tidningen Näringslivet.

Bengt Carlsson har drivit det anrika bageriet Thores Bageri i Helsingborg tillsammans med sin bror i snart 45 år. Nu hotas de av nedläggning på grund av elräkningen. Bild: Privat

Innan det bundna elavtalet löpte ut förra året hade bageriet en elräkning på 30 000 kronor i månaden. I augusti hade den siffran stigit till 100 000 kronor. Därutöver har livsmedelspriserna ökat rejält. Mjölet har gått från 4 till 7 kronor kilot och smöret har ökat med 40 till 50 procent. Även grädden har rusat.

Bageriet har redan höjt priserna rejält och det är svårt att höja ytterligare, menar Bengt Carlsson. I dagsläget tar han 25 kronor för kanelbullen.

– Vi kan inte ta så mycket mer än så, när vi höjer så märker vi att vi tappar kunder. Dessutom levererar vi mycket till företag och de kommer inte betala mer. Då köper de av Ica Maxi eller Lidl i stället och de kan hålla lägre priser på grund av sin storskalighet. Konkurrensen är stenhård redan nu.

"Värsta någonsin”

Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorier, understryker att elkrisen troligen är den värsta någonsin för landets bagerier.

– Det här är väldigt, väldigt allvarligt. Var 20:e medlem av hantverksbagerierna har redan nu gått i konkurs eller lagt ned, säger han till TN.

Och fler kommer det att bli.

– Man ska komma ihåg att bagaryrket är ett kall så jag tror att många kommer att kämpa vidare in i det sista men om vi inte ser en lösning på det här kommer vi att få se väldigt mycket mer varsel och konkurser. Det finns några bagerier i norra Sverige som inte är så oroliga men majoriteten av dem jag pratar med är väldigt oroliga.

Martin Lundell, vd, Sveriges bagare och konditorier. Bild: Pressbild

För de bagerier som överlever blir det i stället en fråga om varsel.

– 50 procent av bageriets kostnader är personal så då kan man ju gissa vart elkostnaden kommer att tas ifrån. Vi kommer att få en rejäl arbetslöshet om inget görs.

Går inte att spara så mycket mer

Problemet för bagerierna är att de inte går att komma runt elen. Branschen drabbades mycket hårt av restriktionerna från coronapandemin men då kunde de åtminstone parera delar av kaoset genom att dra ner på verksamheten när försäljningen var låg.

– Det går däremot inte med elkrisen eftersom det är själva ugnen som kostar. Dessutom ökar bördan ytterligare med höga råvarupriser till följd av energiproblemet och Ukrainakriget.

Den senaste tiden har mycket av debatten styrts mot energibesparingar.

– Det kan jag säga direkt att om det är någon bransch som strukturerat i alla tider eftersträvat att dra ner på elen så är det bagerierna. Till skillnad från kanske hushållen så har bagerierna alltid tänkt på elen eftersom de konsumerar så mycket, men det går inte att göra så mycket mer.

Politikerna måste nu agera kraftfullt och snabbt, menar Martin Lundell.

– Vi är inte förtjusta i bidrag rent generellt men i det korta perspektivet finns inget alternativ. Politikerna har kört Sveriges företag i diket och nu måste de ta sitt ansvar för att få upp dem på vägen igen. I det långa perspektivet handlar det om att få mer planerbar el i södra Sverige.