DEN SVENSKA EKONOMIN

Därför kan Sverige bli ledande i rymdekonomin

Tomas Söderström, tidigare it-chef på Nasa, nu teknikchef på AWS (Amazon Wed Service). Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Världen gick från en jordbruksekonomi till en industriekonomi. Nu väntar en rymdekonomi, säger Tomas Söderström, teknikchef på Amazon Web Services, till SvD. Och Sverige kan spela en viktig roll.

Tomas Söderström har en bakgrund på Nasa, men jobbar numera som som teknikchef på Amazon Web Services. Han spår att rymdekonomin kommer att bli allt viktigare framöver.

– Ett bra exempel är ett australiskt företag som övervakar landet med satelliter. Bilderna samlas i molnet och analyseras av en AI som letar efter skogsbränder. När den ser en brand skickas en varning till marken där den pågår. Allt går på max tre minuter - men tänk om det skulle gå att skicka varningen på tre sekunder i stället, säger han till SvD.

I Sverige är diskussionen om en rymdekonomi relativt begränsad, än så länge.

– Men jag tror att Sverige kommer bli ett stort rymdland. Vi har vad som krävs: en välutbildad arbetskraft, vi ligger bra till geografiskt. Om man ska få bra täckning av jorden är det bra att vara nära polerna. Och vi har en stor passion för hållbarhet. Och det är en av de saker rymden kan hjälpa oss mest med, säger Tomas Söderström till tidningen.

SvD: Tomas Söderström tror att Sverige blir ledande inom rymden