ELKRISEN

Expert: Oklart hur elpriserna ska frikopplas

De höga gaspriserna inom EU påverkar även svenska elpriser. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Politik/Ekonomi (TT)

Inom EU filas det på förslag om att de europeiska elpriserna ska frikopplas från de skenande gaspriserna för att få ned de skyhöga elkostnaderna. Men hur det ska gå till i praktiken är väldigt oklart, enligt en energiexpert.

De höga elpriserna till följd av skenande gaspriser har drabbat samtliga EU-länder hårt.

EU-kommissionen har redan presenterat utkast till olika förslag för att få ned elpriserna, och då är bland annat ett att elpriserna ska frikopplas från gaspriserna inom EU. När EU:s energiministrar möts i Bryssel nästa vecka kommer frågan också vara högst upp på dagordningen.

Vissa EU-länder har redan infört olika modeller för att få ned priserna. I Spanien har man till exempel redan infört ett takpris för naturgas som används till elproduktion.

Kan bli spansk modell

Om det blir en liknande modell som kommer att appliceras i hela EU är däremot svårt att säga, enligt Magnus Thorstensson, elanalytiker på Energiföretagen.

– Jag misstänker att det borde vara ett EU-omfattande förslag. Men hur man har tänkt att genomföra detta är svårt att säga innan det finns ett mer detaljerat förslag, säger han.

Enligt regeringens beräkningar skulle en frikoppling av gaspriserna kunna innebära minst en halvering av elpriserna i södra Sverige. Om det blir så är svårt att förutsäga i nuläget, enligt Magnus Thorstensson.

– Det beror på hur det kommer att genomföras, säger han.

Inte minskat naturgasanvändningen

Men om man utgår från den spanska modellen så har det fungerat i praktiken och implementeringen har gått rätt fort, fortsätter han. Det har däremot inte minskat naturgasanvändningen i Spanien.

– En snabb analys som gjorts visar att priserna har gått ned, dock inte lika mycket som önskat. Elexporten till Frankrike har ökat och även naturgasanvändningen, säger Magnus Thorstensson.

Det som kan dra ut på tiden är också finansieringsfrågan eftersom vissa länder använder mer naturgas än andra. Till exempel drabbas elkunder i södra Sverige av höga gaspriser i Tyskland, trots att Sverige använder väldigt lite gas.

– Då kan man utgå från att vissa länder motsätter sig en solidarisk finansiering. När det börjas prata om vem som ska öppna plånboken så kommer det inte att gå snabbt, det är min spontana reaktion.

Beata Wallsten/TT