ELKRISEN

Larm från pappersindustrin – produktion stoppas

Lessebo Paper med huvudkontoret vid Lessebo bruk i oktober 2020. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Lessebo Paper stoppar tillfälligt sin pappersproduktion med anledning av det skenande elpriset. Även Klippans pappersbruk i Skåne pausar produktionen. ”Det här är väldigt kraftiga varningssignaler”, säger vd Per Hidesten på Industriarbetsgivarna som nu varnar för varsel och företagsflyttar inom industrin.

Elpriserna skenar, och flera företag kämpar just nu med skyhöga elkostnader. I småländska Lessebo och skånska Klippan har det gått så långt att pappersbruken stängt av sin produktion.

– Vi gjorde en paus i onsdags kväll och startar nu på fredag kväll, säger Klippans nya vd Göran Fransson när TT ringer.

Klippan, som med 60 anställda tillverkar papper till servetter, använder idag naturgas och el. Men priserna skenar och produktionen pressas hårt av elpriserna. Nu följer man prisutvecklingen på daglig basis.

Situationen är likadan på småländska Lessebo. Under onsdagen stod brukets pappersmaskiner still, rapporterar Smålandsposten.

Dagliga beslut

På det gamla bruket i den södra delen av Småland produceras över 100 färgade nyanser av papper för skriv- och tryckändamål samt förpackning. Mycket har hittills exporterats vidare till kunder i Europa. Bruket, med 110 anställda, tar nu dagliga beslut om produktionen utifrån var elpriserna hamnar.

– Andra delar i produktionen kan vi påverka, men här står vi helt handfallna och bara hoppas på lägre elpriser. Vi vet inte var det tar vägen, säger vd Jens Olson till Smålandsposten.

Enligt Carl Norell, presschef för Stora Enso där bland annat Nymölla pappersbruk ingår, är påverkan av elpriserna begränsad på koncernnivå. Orsaken är att graden av självförsörjning på energi är hög.

"Kraftig negativt"

Men på många andra håll är läget akut. Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna, varnar för risk för varsel samt att företag inom en snar framtid kan komma att flytta sin verksamhet från Sverige och EU.

Oron är stor – han möter den dagligen från sina medlemsföretag, berättar han för TT.

– Hela den energiintensiva industrin påverkas kraftig negativt. Det gäller skogsindustrin med massa och papperstillverkning, det gäller stålindustrin men också byggnadsämnesindustrin och verkstäderna, säger han och fortsätter:

– De beskriver läget som "ska man stänga ner produktionen - är det mindre dyrt?" Samtidigt måste de väga det mot de ordrar och avtal de har. Det är en avvägning de måste hålla på med varje dag.

Kräver besked

Lessebos och Klippans bruk kräver nu att politiker och regering lämnar besked om åtgärder.

– Vi behöver få ett hyggligt snabbt besked. Politiken måste agera när det gäller elområdesfördelningen, säger Jens Olson.

På Klippans bruk har man haft många politikerbesök det senaste året, berättar Göran Fransson. Även där vill man ha besked om framtiden.

– Vi ser ingen förändring i elnätsområden eller skatter eller återbetalning.

Det är för dålig elproduktion i södra Sverige, säger Per Hidesten på Industriarbetsgivarna, som vill se en politisk lösning snabbt.

– Det är jättebråttom. Det är viktigt att man gör saker för framtiden på lång sikt också. Stöd är bara kortsiktiga åtgärder.

Anna Karolina Eriksson/TT