RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Chefekonom om Anderssons matutspel: ”Djup okunskap”

Statsminister Magdalena Andersson (S) oroar sig för att matdistributörer passar på att höja priserna. Men uttalandet möter nu hård kritik. ”Det tyder på en djup okunskap om hur marknaden fungerar”, säger Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen, till P1 Morgon.

Under Aftonbladets partiledardebatt på tisdagskvällen oroade sig statsminister Magdalena Andersson (S) för att svenska matdistributörer nu passar på att höja priserna.

– Vi märker högre matpriser, då måste det vara någon som skär emellan. Det här behöver vi ha koll på, att det inte skärs emellan av matdistributörerna, sa statsministern under en debatt om jordbruket.

Men Carl Eckerdal, chefsekonom Livsmedelsföretagen, är mycket kritisk mot uttalandet.

– Ja, jag hörde det och studsade väldigt på det. Det tyder på en djup okunskap om hur marknaden fungerar. Det är en intensiv konkurrens i förädlingsledet globalt. Europa har trehundratusen livsmedelsproducenter som tävlar om konsumenternas uppmärksamhet. Är det något företag som passar på att höja sina marginaler omotiverat då blir de utkonkurrerade och tappar volymer, helt enkelt, säger han till P1 Morgon.

Utifrån ett leverantörsperspektiv är det inte så att det i en kris passas på att höja marginaler och procentuellt sett ligger det mellan jordbruksled och förädlingsled på ungefär samma nivåer, betonar Carl Eckerdal.

– För att producera ett paket smör går det åt rätt mycket mjölk till att börja med och svenska jordbrukare har mött kostnadsökningar över hela linjen. Att mätta djur är oerhört kostnadskrävande och det har stuckit väldigt snabbt när elen har gått upp, utfodret har blivit dyrare och drivmedel har gått upp väldigt kraftigt. Det här är bara i första ledet, sen förs det vidare till förädlingsledet. Svenska mejerier köper in all den här mjölken till ett högre pris och sen har de egna kostnader för att producera smöret. El går åt för att hålla maskinerna igång, emballage går åt för att förpacka smöret och det har gått upp väldigt mycket i pris, säger han till P1 Morgon.

Sveriges Radio: Pågens vd om ökade elpriserna - ”Horribelt”

Aftonbladets partiledardebatt