DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Undersökning: Vart tredje småföretag kan gå i graven vid generationsskifte

34 procent av småföretagarna planerar att avveckla sin verksamhet när de är redo att dra sig tillbaka. Tusentals jobb riskerar att försvinna, visar en ny kartläggning.

Det är Visma Spcs som gjort en undersökning bland över 1 000 småföretagare.

– Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det mycket oroande att så många mindre företag riskerar att försvinna. Det måste bli enklare att lämna över en välfungerande verksamhet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett uttalande.

Undersökningen visar att var tredje småföretagare i Sverige, 34 procent, planerar att lägga ned bolaget när det är dags att dra sig tillbaka. Dessutom svarar 34 procent att de inte vet vad som kommer hända med företaget. Bara 16 procent tror på en försäljning. Samtidigt beräknas 100 000 bolag behöva nya ägare inom tio år för att deras nuvarande snart går i pension.

– Vi riskerar att kasta bort tusentals jobb. Med goda förutsättningar för nya ägare att ta över väl fungerande verksamheter kan de korta sin startsträcka rejält, öka den personliga tryggheten och bevara medarbetarnas jobb, säger Boo Gunnarson i ett pressmeddelande.

Vart tredje småföretag kan gå i graven vid generationsskifte