BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Ny lag granskas – sex av tio handlare nekas tillträdesförbud

Bild: Peter Lydén/TT

Sex av tio handlare som ansökt om tillträdesförbud har hittills fått avslag eller sin ansökan avskriven. "Nära på vansinne", säger juristen Marie Wallin till Di.

Sedan mars förra året kan handlare porta personer som bedöms kunna begå brott, för det krävs tillträdesförbud utfärdat av åklagare. Men av de sammantaget 610 ansökningar som har kommit in har endast 180 godkänts, visar en Di-granskning.

På Svensk Handel är man missnöjd med utfallet och anser att åklagare nekar butiker tillträdesförbud på felaktiga grunder.

– Det raster som används för tillträdesförbud i butiker är något som åklagare tagit på sig självmant. Jämför man med tillträdesförbud till idrottsarenor är det inte samma kravspecificering, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Marie Wallin, jurist i det egna bolaget Rätt Nu, som anlitats som sakkunnig kallar lagen en papperstiger.

– Tänk om polis och åklagare istället fått ett tydligt krav på att arbeta på rätt sätt med grundproblemen – som stölder, misshandel, olaga hot, rån och bedrägerier, säger hon.

Hon tycker att utredningsarbetet för att avgöra om en person kan beläggas med tillträdesförbud stjäl fokus från arbetet med de faktiska brott som handlarna anmäler.

– Hade vi haft luft i systemet, skulle det varit en annan sak. Men i det ansträngda läge vi har är det nära på vansinne att låsa in åklagar- och polisresurser till att jobba med dessa anmälningar – i stället för att låta samma åklagare och polis arbeta med de brott som anmäls.

Dagens industri: Di synar nya lagen – sex av tio handlare nobbas tillträdesförbud