DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Konkursombudsmannen ska bli fallskärmen för småföretagare

Entreprenörerna och initiativtagarna Mikael Karlsson och Patrik Nilsson.

Nu lanseras Konkursombudsmannen som är ett upprop från en nystartad insamlingsstiftelse för småföretagare, uppger Företagande.se.

Konkursombudsmannen kommer att bli en kostnadsfri hjälp till företag som riskerar att gå i konkurs.

– Svenska företagare har allt för länge behandlats som bankomater som dessutom ofta saknar tillgång till de sociala skyddsnät som resten av befolkningen tar för givet. Nu tar vi ett första steg för att lyfta in landets välfärdsskapare i första rummet, säger Patrik Nilsson, medgrundare av stiftelsen och communitysajten företagande.se, i ett uttalande.

Omkring 500 företag går i konkurs varje månad. Stiftelsen menar att ett föråldrat regelverk och myndigheter som ofta inte kan eller vill förstå småföretagarens situation, gör att en konkurs ofta inleds helt i onödan.

Men ofta kan konkursen undvikas genom tidiga insatser, förutsatt att företaget är livskraftigt, välskött och inte brutit mot svensk lag. Konkursombudsmannen som ingår i det europeiska nätverket Early warning erbjuder kostnadsfri hjälp av erfarna mentorer som jobbar för att få företaget på fötter igen, skriver företagande.se.

Nu lanseras Konkursombudsmannen - Fallskärmen svenska småföretagare så länge har behövt