DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Företagarnas framtidstro steg före kriget

Företagarna tror på bättre tider, visar SEB:s mätning som gjorde före Ukrainakriget bröt ut. Arkivbild. Bild: Jon Olav Nesvold/NTB/ TT

Ekonomi (TT)

Sveriges företagare ser ljusare på framtiden, visar SEB:s senaste företagarindikator. Andelen företagare med en optimistisk syn på de kommande tre månaderna ökar med fem enheter, från 25 till 30 procent.

Samtidigt ökar andelen företagare som tror på en negativ utveckling från 15 till 16 procent, medan andelen som tror på oförändrad utveckling minskar med sex enheter, från 58 till 52 procent.

Men undersökningen genomfördes under andra halvan av februari och fångar därmed i sin helhet inte Rysslands invasion av Ukraina och dess påverkan på ekonomin.

"De stigande energi- och drivmedelspriser som Rysslands invasion av Ukraina medfört kan komma att få ett större genomslag i kommande mätningar", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández, i ett pressmeddelande.

Samtidigt uppger två av tre företagare att de ser ett utrymme att höja sina priser och nästan hälften av dem planerar prishöjningar.

"Det signalerar ett inflationstryck som sträcker sig längre än bara till energipriser", säger Fernández.