BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Stök utanför ICA ledde till samarbete mot brott

Bild: LEIF R JANSSON / TT

Kommunen, polisen och företagare i Sollefteå har tillsammans arbetat för att skapa tryggare miljöer som på sikt förebygger brott, skriver Svenskt Näringslivs på sin webbplats.

Buslivet under helgerna på ICA Kvantums parkering var ett stort problem, enligt ICA-handlaren Ulf Schön.

– Det spreds bland ungdomar på sociala medier vart mötesplatserna under helgen skulle vara, och det kunde vara många hundra som dök upp med bilar och fordon på vår parkering. Det blev fylla och nedskräpning och många var i nedre tonåren, säger han till Svenskt Näringsliv.

Tillsammans med Sollefteå kommun inledde han ett samarbete med Fryshuset i Stockholm. Därefter kom ett samarbete med kommmunens ungdomsenhet och Polisen igång.

– Arbetet med att få ner brottslighet och öka tryggheten sker på flera plan, och åtgärder riktade mot unga är en av dem. När problemet med bilträffar på parkeringar eskalerade och lockade till sig många unga med epa-traktorer, insåg vi att vi måste kunna erbjuda fler alternativ. Det hade också framkommit i dialoger med unga, säger Majed Safaee, kommunikatör på Sollefteå kommun, till hemsidan.

Svenskt Näringsliv: Samverkan i Sollefteå stoppar busliv och förebygger brott