DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Naturvårdsverket överklagar inte gruvdom

Gruvan vid Kaunisvaara då den 2015 ägdes av Northland Resources. Arkivbild. Bild: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Ekonomi (TT)

Naturvårdsverket överklagar inte mark- och miljödomstolens dom om tillståndet för järnmalmsbrytningen i gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala, trots att myndigheten bara fick delvis rätt.

Den 13 januari meddelade mark- och miljödomstolen i Umeå att ägaren Kaunis Iron AB:s tillstånd för järnmalmsbrytning bara delvis skulle återkallas. Den årliga tillståndsgivna produktionen minskades därmed från 20 miljoner ton malm till 7 miljoner ton malm.

Kaunis Irons vd Klas Dagertun hade befarat att tillståndet skulle dras in helt och hållet, och kallade domen för en "enorm lättnad". Han uppgav att domen inte kommer att påverka verksamheten.

– Vår produktionsplanering de kommande åren uppgår till ungefär 6 miljoner ton malm per år. Domen innebär en begränsning att kliva över gränsen 7 miljoner ton, sade han.

Naturvårdsverket hade ansökt om att tillståndet skulle återkallas helt, men fick alltså bara delvis rätt. Trots det väljer man att inte överklaga domen.

"Med hänsyn till att det är fråga om ett tidsbegränsat tillstånd, att den återstående tillståndstiden är förhållandevis kort samt att Kaunis Iron nu inte kan utöka brytningen med stöd av tillståndet har Naturvårdsverket gjort bedömningen att vi inte kommer överklaga domen", skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.