BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Företagsledares konton kapades av bedragare

Bedragarna har kapat offrens konton via skatteverket.se. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Brott (TT)

Sju personer har åtalats vid Stockholms tingsrätt, misstänkta i en stor bedrägerihärva. Flera kända företagares bankkonton tömdes på miljoner, utan deras vetskap.

Med hjälp av säkerhetsluckor hos Skatteverket och SEB har tiotals miljoner kronor överförts från företagsledarnas privata bankkonton. Bland offren finns kända tech-miljardärer, rapporterar Dagens Nyheter.

I korthet har upplägget bakom bedrägerierna gått ut på att först skicka en förfalskad ansökan till Skatteverket om att bli deklarationsombud, för att kunna logga in på skatteverket.se. För detta har en målvakt använts.

Bedragarna har då fått tillgång till det kontonummer som föranmälts för återbetalning från Skatteverket, och kunnat registrera medgivande om autogiro mellan offrets konto och ett bulvanföretag. Pengar har sedan utbetalats till andra konton i Sverige och utomlands, och använts till att köpa guld, skriver DN.

En av de drabbade är it-entreprenören Martin Lorentzon, medgrundare av Tradedoubler och Spotify. I mars 2021 genomfördes en överföring på 9,5 miljoner kronor till ett bulvanbolag, något som han dock upptäckte.

– Jag är förvånad över hur enkelt det var att göra den här autogirokopplingen utan min vetskap. Jag fick inte ens något godkännande, säger han till tidningen.

Åtalet är ett exempel på en typ av fall som blivit allt vanligare, enligt Jan Olsson vid Polisens nationella it-brottscentrum.