CORONARESTRIKTIONERNA

Ökad smittspridning efter trängsel på dansgolv

En spruta laddas med covid-19-vaccin från Pfizer-Biontech. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset (TT)

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i stora delar av landet och ligger inte längre på låga nivåer. Ökat resande och trängsel på semesterorter kan förklara utvecklingen.

Under förra veckan rapporterades 3 451 bekräftade fall av covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med veckan dessförinnan. I de allra flesta fall handlade det om personer under 40 år som smittats, enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport.

Incidensen räknad över 14 dagar var förra veckan 59 fall per 100 000 invånare, vilket innebär att smittspridningen inte längre ligger på vad som klassas som låga nivåer.

Smittökningen kan förklaras med ökat resande och trängsel på semesterorter och nöjesställen, enligt FHM.

Andelen fall av covid-19 med koppling till utlandsresor låg förra veckan på 17 procent. Men Folkhälsomyndigheten hänvisar också till rapporter om många turister på Gotland och andra populära turistmål, och trängsel på dansställen i bland annat Stockholm.

"Det är inte bra, pandemin pågår fortfarande och man ska fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla avstånd", kommenterar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vaccinationerna fortsätter dock enligt planeringen. Andelen av den vuxna befolkningen – det vill säga 18 år och äldre – som fått en första dos vaccin är nu drygt 79 procent. Drygt 53 procent har fått två doser.