CYBERATTACKERNA

Risk för varubrist på Systemet efter it-attack

Vissa varor på Systembolaget riskerar att ta slut. Arkivbild. Bild: Geir Olsen/NTB-TT

Samhälle (TT)

Flera av Systembolagets varor riskerar att sälja slut inför helgen till följd av distributionsproblem.

Enligt Dagens Industri har problemen sin grund i en cyberattack mot en underleverantör.

– Ungefär en fjärdedel av vår försäljningsvolym kan påverkas, vilket innebär att det kan påverka tillgängligheten för vissa ölsorter, vissa vinsorter, vissa spritsorter, och så vidare, säger Teodor Almqvist, pressansvarig på Systembolaget, till Aftonbladet.

Alla dryckeskategorier – vid samtliga landets butiker – riskerar att påverkas av problemen. Däremot finns ingen risk för att alla varor kommer ta slut, enligt Almqvist.

– I nuläget påverkas inte det totala utbudet i någon större utsträckning, men det beror på när distributionen kan komma igång igen. Det vet vi inte just nu, säger han.

Problemen grundar sig i en så kallad ransomware-attack som drabbat logistikbolaget Skanlog, som är en stor leverantör till Systembolaget. Vid en sådan attack krypteras offrets filer och datorsystem till dess att en lösensumma betalats.

– Vi har blivit angripna centralt genom en cyberattack, som har gjort att hela vårt system ligger nere tills vi får det åtgärdat och kan komma upp igen, säger Skanlogs vd Mona Zuko till Dagens Industri.

I ett mejl till TT skriver Systembolaget att kunder kan hitta aktuellt saldo för sin butik på bolagets hemsida, samt att alternativ kommer att finnas.

”Vi för en tät dialog med den aktuella distributören och arbetar även med andra aktörer. Vi kommer enligt rutin se till att det finns alternativa varor tillgängliga i butik".

– Cyberattacken mot Systembolagets logistikleverantör är en påminnelse om att det ökande cyberhotet inte är isolerat till ett företag, utan mot hela leveranskedjan. En enda sårbarhet i denna kedja kan utlösa en dominoeffekt av störningar i produktion och leverans, vilket vi ser idag, säger Joel Cedersjö, cybersäkerhetsexpert på NTT Security, i ett pressmeddelande.