OSUND KONKURRENS

Besked efter begravningsbråket: "Skrattretande"

Ljus tända vid gravarna på Norra begravningsplatsen i Solna. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Kyrkan (TT)

Kyrkans begravningsbyråer riskerar att göra konkurrensen orättvis, enligt Konkurrensverket. Nu föreslås flera lagändringar för att stoppa kyrkans fördelar gentemot privata begravningsbyråer.

– Jag tycker det är lite skrattretande, säger kyrkoherde Henrik Rydberg.

Bråket mellan begravningsbranschen och Svenska Kyrkan startade förra året, då Kyrkomötet röstade för att tillåta församlingar att starta begravningsbyråer.

Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer (SBF) och begravningsjätten Fonus anmälde därför som ett pilotfall Håbo församling med sin då nystartade begravningsbyrå till Konkurrensverket.

Får rätt

De ansåg att det är orättvist att begravningsbyråer i praktiken tvingas samarbeta med församlingar – som nu också blir deras konkurrenter. Detta då Svenska kyrkan, i alla kommuner utom Stockholm och Tranås, har uppdrag för begravningsverksamheten vilket handlar om saker som gravplats, gravsättning och lokal för begravningsceremonin.

Och nu får branschen alltså delvis rätt av Konkurrensverket som anser att kyrkan i och med sitt statliga uppdrag får flera fördelar gentemot privata aktörer och vill att begravningslagen ändras.

Föreslår lagändring

Bland annat föreslår Konkurrensverket att lagen ändras så att de kyrkliga begravningsbyråernas utgifter inte får belasta kyrkoavgiften eller begravningsavgiften och att de ska ha egen anställd personal och lokaler.

– Nu brukar inte jag skriva lagar, men jag ser det som ganska konstigt. Hur skulle en sådan lag se ut och hur skulle den fungera?, säger Henrik Rydberg, kyrkoherde för Fagerstaförsamlingen Västanfors Västervåla som startade Kyrkans begravningsbyrå AB redan 2005.

– Mitt stalltips är att det inte kommer bli något av det som skulle vara genomförbart och vettigare än hur det är i dag.

Rättad: Felaktig uppgift om när Håbo församling startade sin begravningsbyråverksamhet borttagen.

Fakta

Konkurrensverket har gett regeringen ett lagförslag för att konkurrensen inte ska bli snedvriden:

– Utgifter för kyrkliga begravningsbyråer får inte belasta kyrkoavgift eller begravningsavgift.

– Kyrkliga begravningsbyråer ska ha egen anställd personal och egna lokaler och inte hyra in församlingens resurser vid behov. Alternativt dela upp kostnaderna mellan verksamheterna på ett sätt som säkrar konkurrensneutralitet.

– Huvudmän som bedriver begravningsbyråverksamhet ska följa en allmän princip om likabehandling.

– Länsstyrelserna ska ansvara för tillsynen av att reglerna följs.

Källa: Konkurrensverket