FRAMTIDENS PENSIONER

Partierna överens – tjänstepensionen får pausas

Om ett par år ska det gå att pausa tjänstepensionen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Pensionärer som vill gå tillbaka till jobbet – men samtidigt undvika hög skatt – ska inom ett par år kunna pausa sin tjänstepension.

Samtliga riksdagspartier står bakom torsdagens beslut.

– Vi sätter stopp för det resursslöseri som vi sysslar med när alldeles för många, alldeles för tidigt, går i pension när man har så mycket mer att ge, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Pensionsgruppen, som numera består av alla riksdagspartier, har beslutat att gå fram med ett förslag som möjliggör en paus i utbetalningarna. I dag måste den som börjat ta ut sin tjänstepension fullfölja utbetalningarna, vilket kan leda att den beskattningsbara inkomsten blir hög om man samtidigt går tillbaka till jobbet.

Anna Tenje hoppas att äldre ska ges möjligheten att stärka sin ekonomi och att det ska leda till en stärkt kompetensförsörjning.

– Här behöver vi verkligen tillvarata hela befolkningens erfarenheter, kompetenser och kunskaper.

Hon kallar mötet "historiskt" eftersom det är första gången som riksdagens samtliga partier deltar och betonar vikten av att "fler partier är med och tar ansvar".

– Har man en bred förankring i riksdagen skapar det långsiktighet och hållbarhet i pensionssystemet, säger Tenje.

Finansdepartementet ska nu ta fram ett underlag och planen är att lagstiftningen ska kunna träda i kraft 2025.

Fakta

Pensionsgruppen är en parlamentarisk grupp med uppgift att bereda pensionsfrågor. Beslut fattas i enighet, så kallad konsensus.

Tanken är att gruppens beslut ska bygga på breda överenskommelser för att få långsiktighet i förändringar av pensionssystemet.

Sedan den 9 oktober i år sitter riksdagens samtliga partier i pensionsgruppen.