Fosse får litteraturpriset

Albert Bonniers förlag firar att pristagaren, den norske författaren Jon Fosse, tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Bild: Mikaela Landeström/TT

Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse får årets Nobelpris i litteratur.

– Jag hade inte väntat mig det här, jag har vant mig vid att andra får det, säger Fosse till TT.

Att Jon Fosse är årets Nobelpristagare meddelade Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm från Börshuset i Stockholm på torsdagen. Fosse fick beskedet från Svenska Akademien när han var ute och körde bil.

– Det är en god tidpunkt att få priset nu, efter att jag har skrivit klart "Septologin", säger Jon Fosse, som beskriver romanserien som det huvudsakliga verket i sitt författarskap.

Fosse får priset för sin "nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara", som motiveringen lyder.

Akademiledamoten Anders Olsson säger till TT att han själv har läst Fosses verk sedan länge.

– Som vi alla vet är Jon Fosse ett av de namn som under alla år har funnits i diskussionen. Det är ingen överraskning att han får priset. Han har även varit en del av den svenska litteraturen eftersom hans verk har översatts från norska sedan 90-talet, säger han.

Jon Fosse har alltså länge varit en av favoriterna till litteraturpriset. Fosse, som debuterade som romanförfattare 1983 med "Raudt, svart" skriver på nynorska, och hans gigantiska romanprojekt "Septologin" anses vara ett av de viktigaste i den norska samtidslitteraturen.

Som dramatiker debuterade han 1994 med "Og aldri skal vi skiljast". Inom loppet av fem år hade han skrivit tio dramer, däribland "Namnet" och "Barnet".

För "Trilogin" fick Fosse 2015 Nordiska rådets litteraturpris.