KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Grön energi ger hopp om att kunna nå klimatmål

Rika länder och Kina behöver öka takten för att minska sina utsläpp av koldioxid, visar en ny rapprt från IEA. Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT

Klimat (TT-AFP)

Den snabba ökningen av solenergi och elbilar i världen ger en strimma hopp om att det går att nå klimatmålen, visar en ny rapport från IEA.

Men rika länder och Kina måste nu snabbt öka takten för att få ned sina utsläpp av koldioxid.

"Vägen mot 1,5-gradersmålet har blivit allt smalare de senaste två åren, men gröna energilösningar håller den öppen, säger IEA:s chef Fatih Birol i en kommentar.

Internationella energiorganisationen IEA säger i sin nya rapport att rika länder behöver nå koldioxidneutralitet redan runt 2045 – fem år tidigare än vad som sagts förut – för att målen i Parisavtalet ska vara inom räckhåll.

Och Kina måste snabba på sina åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid med ett decennium. Målet om nollutsläpp måste nås 2050 i stället för 2060, enligt IEA.

Det långsiktiga målet som världens länder enats om i Parisavtalet innebär att den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader Celsius med sikte på högst 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå.

"Världen har redan dröjt för länge för att kunna undvika tuffa beslut", skriver IEA i rapporten.

Det som ändå gör att målen kan nås är utvecklingen av fossilfri energi. Användningen av solenergi ökar i rekordfart och även försäljningen av elbilar pekar uppåt.

"Energisektorn förvandlas snabbare än vad många tror", sägs det i rapporten.