DEN SVENSKA INDUSTRIN

Kraftig brand i smältverk - allmänheten varnas

SKELLEFTEHAMN 20230613 En kraftig brand rasar i Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Foto: Per Strömbro / TT Bild: Per Strömbro

En kraftig brand rasar ännu i Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Helikoptrar från MSB har sänts till platsen och allmänheten uppmanas hålla sig inomhus. ”Det är den största brand jag har varit med om”, säger Johan Marklund, enhetschef räddningstjänsten i Skellefteå.

Branden vid Rönnskärsverken i Skelleftehamn vid kusten utanför Skellefteå rasar fortfarande.

Det var klockan 2.25 under natten till tisdagen som larmet gick ut. Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats som varnar för giftig rök och allmänheten uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det ska brinna med öppna lågor och räddningstjänsten har ett flertal resurser som är på väg. Det är nog ingen risk att det sprids till bebyggelse med tanke på att det ligger i hamnen ute i vattnet, men det är kraftig rökutveckling, säger David Levy.

Ett par ambulanser har varit på plats, men ingen människa ska hittills vara skadad.

Två personer på plats har dock fått syrgasbehandling, något som Norran tidigare rapporterat om, men ingen av dem har behövt vård.

Ett 20-tal enheter från räddningstjänsten är på plats, en vattenenhet som har skapat ett slags vattenvägg har skickats från Holmsund. Rökdykare har skickats från Robertsfort och andningsskyddscontainrar har sänts från Umeå.

Helikoptrar från MSB

Två helikoptrar från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har flugit från Östersund för att finnas i beredskap om branden sprider sig till skogsbrand, uppger Johan Marklund.

– Vi jobbar med att begränsa spridningen till andra byggnader och tar nu upp vatten från havet med pumpar. Vi kommer att fortsätta mata ut personal och räknar med att få jobba hela dagen med detta, säger han till TT.

Hög risk för skogsbrand

Branden har inte spritts till bebyggelse, men risken för skogsbrand är enligt Johan Marklund hög i kommunen.

– Vinden ligger bra till nu, så vi har inte problem med röken. Men det kan vända, säger han.

Exakt hur branden startade är ännu oklart, men Johan Marklund säger sig inte ha varit med om liknande.

– Detta är den största brand jag har varit med om, säger han till TT.

Rönnskärsverken i Skelleftehamn ligger i Skellefteå kommun och är Sveriges enda smältverk för framställning av basmetaller, och arbetar med återvinning av elektronikskrot. Industrin tar emot råvaror från gruvor och elektronikskrot för att producera koppar, guld, silver, zink och bly.

Petra Weiss/TT

Ebba Blume/TT