Måste skatta minst 100 000 för majblommorna

Majblomsförsäljaren Murhaf Hamid i Glimåkra. Bild: Johan Nilsson/TT

Murhaf Hamids uppmärksammade insamling till majblomman är nu uppe i 4,3 miljoner kronor. Han kommer att behöva skatta minst 100 000 kronor på sin provision.

Vid 16-tiden på onsdagen var 11-årige Murhaf Hamids försäljning av Majblommor uppe i 4,3 miljoner kronor. Försäljare av majblomman får behålla tio procent i provision vilket just nu innebär 430 000 kronor för Murhaf Hamid.

Inkomster av den storleken är skattepliktiga så Murhaf Hamid kommer behöva skatta minst 100 000 kronor, uppger Skatteverket för tidningen Norra Skåne.

I praktiken är det Majblomman som betalar in skatten för försäljningen innan de betalar ut provisionen som en lön. Organisationen har tagit kontakt med jurister som ska hjälpa till med ärendet, säger Majblommans pressekreterare Liv Landell Major till TT.

– Majblomman vill ju att lagar och regler ska följas så vi gör givetvis allt för att han ska göra rätt för sig och att vi ska betala arbetsgivaravgift efter gällande regelverk, säger Liv Landell Major.

Utöver försäljningen har Murhaf Hamid fått in 100 000 kronor i dricks som inte är skattepliktiga eftersom det räknas som gåva, vilket inte är skattepliktigt i Sverige.