DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Bredare civilplikt ska utredas

Statsminister Ulf Kristersson (M) besökte MSB och räddningstjänstgymnasiet på Sandö strax söder om Kramfors. Bild: Pontus Lundahl / TT

Regeringen vill införa en bredare civilplikt och tillsätter nu en utredning. I framtiden skulle män och kvinnor kunna välja en civilpliktsutbildning vid mönstring.

– Utredningen kommer att titta brett på hur behovet ser ut i dag, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Under Folk och försvars konferens i Sälen i januari meddelade regeringen att man vill ta ett första steg för att återaktivera civilplikten.

Då handlade det om cirka 2 500 personer inom kommunal räddningstjänst, som ska gå en påbyggnadsutbildning om räddningstjänst i krig. Det kan handla om att lära sig röjning och indikering av oexploderad ammunition.

"Bygga robusthet"

Nu tar regeringen ytterligare ett steg.

Med utredningen som tillsätts inom kort vill regeringen se över vilka fler yrkeskategorier och samhällsviktiga branscher som bör omfattas av civilplikt. Det kan till exempel handla om personer som kan reparera kraftledningar.

– Vi behöver bygga ett land utan svaga länkar, bygga robusthet i hela samhället, säger Bohlin.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uppger att det kan komma att handla om flera tusen unga svenskar som i framtiden kommer att göra sin del i totalförsvarsplikten, som civilpliktiga.

– Ukraina lär oss värdet av civilt försvar. Det civila försvaret är helt avgörande, säger Kristersson.

Besökte Sandö

Kristersson och Bohlin besökte på onsdagen räddningstjänsten i Sundsvall och Sandö, där räddningstjänstutbildning bedrivs och MSB har verksamhet.

Utan att föregripa arbetet så skulle Sandö kunna vara en lämplig plats där grundutbildning med civilplikt kan genomföras, säger Kristersson.

– Man har god erfarenhet, infrastruktur och kompetens och då är det klart att det kan vara en viktig del i en sådan utökad utbildning.

Om civilplikten sedan skulle aktiveras så ska den som har fullgjort grundutbildningen krigsplaceras. Civilplikten avskaffades 2008.

– Det här säger inte jag för att skrämma någon men vi måste dra lärdomar av gammal nedrustning. När vi nu rustar upp det svenska försvaret så måste vi göra samma ansträngning också på den civila sidan, säger Kristersson.

I framtiden skulle män och kvinnor också kunna välja civilpliktsutbildning vid mönstring, enligt Bohlin.

– Du skulle kunna välja det vapenfria spåret, det alternativet finns inte i dag för den som mönstrar för värnplikt.

Allmän tjänsteplikt

Utredningen ska också titta på hur det civila försvarets personalbehov kan säkerställas vid höjd beredskap genom allmän tjänsteplikt.

Alla mellan 16 och 70 år ingår i Sveriges totalförsvar och om regeringen aktiverar den allmänna tjänsteplikten så innebär det att de som arbetar på utpekade, samhällsviktiga arbetsplatser fortsatt är skyldiga att gå till jobbet.

– Den är bottenplattan i totalförsvarsplikten, säger Carl-Oskar Bohlin.

Niklas Svahn/TT

Peter Wallberg/TT

Statsminister Ulf Kristersson under ett av räddningstjänstens moment på Sandö, söder om Kramfors. Bild: Pontus Lundahl / TT