Rökt vättersik får EU-skydd

Rökt vättersik blir ursprungsskyddad. Arkivbild. Bild: Michael Sohn/AP-TT

EU-kommissionen har beviljat ursprungsskydd av rökt vättersik, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Skyddet innebär att sik som tas upp och tillreds – på ett särskilt sätt – inom tio kilometer från sjöns strand kan märkas med en rödgul ursprungsbeteckning.

"Rökt vättersik har en lång tradition i området kring Vättern och är även i dag en viktig produkt för yrkesfisket och rökerierna kring sjön. En märkning av produkten hjälper till att lyfta fram den stolta tradition som finns här", säger Elin Gunve, yrkesfiskesamordnare vid Jordbruksverket, i pressmeddelandet.

Ursprungsmärkningen kommer efter att Vätterns fiskareförbund ansökt om att skydda produkten.

"En märkning kan vara viktig för turismen då många européer har god kännedom om EU-beteckningar. En ursprungsmärkning på rökt vättersik kan förhoppningsvis bidra till en levande landsbygd, näringslivsutveckling och ett långsiktigt hållbart fiske", säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket, i pressmeddelandet.

Fakta

Vättersik är en laxfisk som får en särskild karaktär av den näringsfattiga Vättern, som är en kallvattensjö. Fisken röks sedan i en rökugn eldad med alved. På så sätt får fisken en djup sälta, tydlig röksmak och en sötsyrlig ton av tjära.

Källa: Naturvårdsverket

Fakta

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad ursprungsbeteckning (SUB):

Hånnlamb, kött från gutefår

Kalix Löjrom

Rökt vättersik

Upplandskubb

Vänerlöjrom

Wrångebäcksost

Källa: Naturvårdsverket