FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

CSN: Personalbrist stoppar utbildningspengar

CSN hade budgeterat för drygt 18 000 ansökningar om omställningsstudiestödet under 2023, enligt Publikt. Men nu bedöms det bli mer än dubbelt så många. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Utbildning (TT)

Cirka hälften av årets omställningsstudiestöd, 600 miljoner kronor, kommer inte att kunna betalas ut, skriver fackförbundet ST:s tidning Publikt. Centrala studiestödsnämnden (CSN) saknar handläggare.

CSN har inte fått det tillskott myndigheten begärt av regeringen inför vårändringsbudgeten. De extra pengarna – drygt 46 miljoner kronor – skulle ha använts för att anställa 90 nya handläggare.

– Jag vet inte skälet till att vi inte fick pengar, men jag fortsätter dialogen med vår uppdragsgivare, säger generaldirektören Christina Forsberg till Publikt.

Omställningsstudiestödet ska ge yrkesaktiva vidareutbildning. Det lanserades i fjol och en andra ansökningsperiod öppnade den 1 april i år.

Intresset har varit större än förväntat.

– Det vi alla vill är att den här reformen ska börja flyga. Men förutsättningarna finns inte. Vi behöver fler medarbetare, säger Forsberg.