KAMPEN MOT KORRUPTIONEN

Löfving delgiven misstanke om brott

Polischefen Mats Löfvin. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Brott (TT)

Polischefen Mats Löfving har delgivits misstanke om brott i samband med tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa) 2015.

Både Löfving och Staaf har förhörts i ärendet, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Mats Löfving, tidigare Noa-chef och regionpolischef i Stockholm, misstänks för grovt tjänstefel i samband med tillsättningen 2015 och tjänstefel för beslutet att tilldela Staaf ett tjänstevapen 2020. Han förnekar brott.

Även Linda Staaf, liksom flera andra vittnen, har förhörts inom ramen för utredningen.

"Vad man sagt eller bevisläget i förundersökningen kommenterar jag inte närmare", säger vice överåklagare Bengt Åsbäck i pressmeddelandet.

Flera vittnesförhör kvarstår och det finns enligt Åklagarmyndigheten ingen prognos för när förundersökningen kan vara klar.

Mats Löfving har omplacerats under den pågående utredningen. Linda Staaf skulle ha påbörjat ett nytt uppdrag på justitiedepartementet i januari, men i mitten på december meddelade polisen att hon skulle bli kvar på Noa.

Parallellt med förundersökningen har polisen sjösatt en "fullskalig genomlysning" av den uppmärksammade härvan inom polisledningen. Utredningen ska vara klar senast den 28 februari.

Rättad: I en tidigare version stod ett felaktigt datum för när polisens utredning ska vara färdig.