KAMPEN MOT KORRUPTIONEN

Tillsättning av Noachef utreds som tjänstefel

Linda Staaf, chef för underrättsenheten på Noa, och Mats Löfving, numera regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, vid en pressträff 2019. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Brott (TT)

Tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef vid polisens nationella operativa avdelning ska utredas av åklagare. En förundersökning om grovt tjänstefel är inledd, uppger Åklagarmyndigheten.

Beskedet om förundersökningen kommer efter Expressens avslöjande förra veckan kring flera polisanmälningar mot Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm tillika ställföreträdande rikspolischef, där Linda Staaf pekats ut som brottsoffer. Samtliga ärenden har tidigare lagts ned.

Nu ska ett av ärendena utredas på nytt, som misstänkt grovt tjänstefel. Det gäller anställningen av Linda Staaf som underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen (Noa) vid Polismyndigheten 2015. Mats Löfving, som då var chef över Noa, var den som beslutade om anställningen.

Åklagaren framhåller att ingen person ännu är delgiven misstanke för brott i utredningen om grovt tjänstefel.

Fått in anmälningar

Ärendet om tillsättningen genomgick en förutredning av vice överåklagare Bengt Åsbäck redan i början av året, men då inleddes ingen förundersökning då det enligt åklagaren inte fanns anledning att anta att brott begåtts.

"Nu har vi fått in polisanmälningar som tillsammans med tidigare uppgifter och medieuppgifter gör att jag numer anser att det finns anledning att anta att brott har förövats. Jag väljer därför att inleda en förundersökning", säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Linda Staaf och Mats Löfving hade arbetat tillsammans på polisen i Östergötland innan Staaf anställdes på Noa. I en av de uppmärksammade polisanmälningarna ska det enligt Expressen stå att Löfving och Staaf varit närstående, men det tillbakavisar Staaf. Hon säger att de haft en “privat men ytlig relation”.

– Då menar jag ytlig relation, punkt, säger hon till TV4:s Nyhetsmorgon.

Polisens nationella mediecenter uppger att de inte har några kommentarer att lämna om den inledda förundersökningen just nu.

Lades ned

Den 5 december avslöjade Expressen att Mats Löfving i december 2021 polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Anmälningen lades ned efter bara ett par dagar.

Senare samma vecka kunde tidningen berätta att det funnits en tidigare anmälan mot Löfving, gällande misshandel. Den gjordes 2020 och lades också den omgående ned.

Linda Staaf har uppgett att hon inte sett sig som utsatt för brott i något av dessa två ärenden.

Mats Löfving har valt att inte kommentera uppgifterna.

Under söndagen meddelade Polismyndigheten att en extern utredare ska göra en fullständig genomlysning av den uppmärksammade härvan. Den beslutades av rikspolischef Anders Thornberg och ska vara klar senast 28 april nästa år.

Erika Nekham/TT

Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, inleder en förundersökning kring tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef vid polisens nationella operativa avdelningen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT