Fortsatt biljettstrul för SJ

SJ: släppte sina försenade jul- och nyårsbiljetter vid midnatt, natten till onsdag. Strax därpå kraschade bolagets sajt. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Trafik (TT)

SJ:s sajt kraschade snabbt när de försenade jul- och nyårsbiljetterna släpptes natten mot onsdagen. På torsdagsmorgonen var problemen fortfarande inte helt åtgärdade.

För att minska belastningen på sajten har SJ begränsat antalet personer som kan vara inne på sidan samtidigt. Sent på onsdagen släpptes ungefär 80 procent av besökarna in – så även på torsdagsmorgonen.

– Vi ligger kvar precis som vi gjorde i går kväll, säger Lina Edström vid SJ:s pressjour vid 06.30-tiden.

Många som besöker SJ:s hemsida i hopp om att köpa biljetter möts av felmeddelandet "Kunde inte hämta pris" på flera avgångar. En avsiktlig begränsning för att hålla nere belastningen.

– Vi kommer ha ett nytt avstämningsmöte nu på morgonen för att se om det finns möjlighet att släppa på alla priser och släppa in alla till hemsidan utan kö.

TT: Hur ser biljettläget ut kring jul- och nyår?

– Det finns biljetter kvar, och vi kommer släppa upp fler när vi släpper på allt. Det är inte slutsålt ännu, säger Lina Edström.

Haveri trots förstärkning

Biljettproblemen började vid midnatt, natten mot onsdagen, när SJ släppte sina försenade och högt emotsedda jul- och nyårsbiljetter.

Trots att man bemannat med extra personal och förstärkt sina servrar inför den väntade anstormningen, dröjde det inte många minuter innan hemsidan kraschade.

Några timmar senare fungerade sajten som vanligt, bara för att krascha igen när trycket ökade framåt morgonen. Mängder av människor satt under natten uppe och försökte säkra sin biljett, men långt ifrån alla lyckades.

Under det dryga dygnet som passerat har problemet kvarstått i varierande grad.

Varierande priser upprör

Förutom de långa väntetiderna har många upprörts över priserna. Enligt kommentarer på SJ:s Facebooksida har vissa sett priserna fördubblas samtidigt som de utan framgång försökt boka sin biljett.

SJ förklarar detta med att priserna på resor styrs av tillgång och efterfrågan, ett system bolaget haft i många år.

Släppet av decemberbiljetterna skulle ha skett i september, men drog ut på tiden på grund av en försenad planering från Trafikverket.

Simon Uggla/TT