REGERINGSBILDNINGEN

Uppgifter: L med i regeringen

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) på väg in i riksdagshuset inför besked om regeringsförhandlingarna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politik (TT)

De fyra högerpartierna ger inom kort ett gemensamt besked i regeringsfrågan.

Enligt Ekot kommer Liberalerna att få en plats i regeringen.

En presskonferens är utlyst till klockan 10. På den deltar Moderatledaren Ulf Kristersson, Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, Liberalernas ledare Johan Pehrson och Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

De väntas presentera en regeringsöverenskommelse och vilka partier som ska i gå en en ny regering.

Enligt Ekot uppger källor från flera partier att Liberalerna får vara med i en regering med M och KD. I gengäld ska ha L ha fått göra eftergifter på migrations- och rättsområdet.

Efter presskonferensen ska Ulf Kristersson gå till riksdagen talman Andreas Norlén och redogöra för hans förutsättningar att bilda en ny regering.

Talmannen väntas redan i dag föreslå Kristersson som Sveriges näste statsminister. Riksdagen kan då hålla en statsministeromröstning på måndag.

Fakta

Talmannen Andreas Norlén har förlängt Moderatledaren Ulf Kristerssons uppdrag att bilda regering.

Kristersson har till fredag klockan 11 på sig, då han senast måste slutrapportera sitt uppdrag.

Förutsatt att Kristersson har underlag för en regering kommer talmannen samma dag föreslå Kristersson som statsminister för riksdagen. Riksdagen kan därefter bordlägga ärendet en gång på fredagen, och en gång på lördagen.

En statsministeromröstning kan efter det ske på måndagen den 17 oktober.

Enligt talmannen är tidsschemat preliminärt.

Källa: Talmanskansliet